Ga direct naar inhoud
Nieuws

Aanpassing parkeerplaats op Boekesteyn van start

02 december 2021

Natuurmonumenten is gestart met de werkzaamheden om de parkeerplaats op buitenplaats Boekesteyn aan te passen voor de invoering van een parkeerbijdrage voor niet-leden.

Parkeerplaats Boekesteyn

Jaarlijks genieten honderdduizenden mensen van de natuur en cultuurhistorie op de ’s-Gravelandse Buitenplaatsen. Daarmee is het een van de drukst bezocht natuurgebieden van Natuurmonumenten. Om al deze bezoekers goed te kunnen ontvangen zijn er voorzieningen nodig zoals bankjes, routes, wandelpaden en parkeerplaatsen. Het onderhoud van de buitenplaatsen en deze voorzieningen is kostbaar. Om de kosten hiervoor eerlijker te verdelen, gaat Natuurmonumenten vanaf 1 februari aan bezoekers die geen lid zijn van de vereniging een parkeerbijdrage vragen. Op die manier draagt iedereen die van de Buitenplaatsen komt genieten bij aan het behoud ervan. Leden dragen al bij via hun lidmaatschap en parkeren daarom gratis.

Parkeerbijdrage is bijdrage aan Buitenplaatsen

“De natuur in het gebied is voor iedereen gratis toegankelijk. Dat vinden we heel belangrijk en dat blijft ook zo. Door het aanleggen van voorzieningen zorgen we dat mensen die natuur goed kunnen beleven. Denk bijvoorbeeld aan wandelpaden, gemarkeerde routes, bankjes en parkeerplaatsen”, zegt boswachter Geeke Remmelts, “Maar we vinden het belangrijk dat bezoekers zich bewust worden van de kosten van het beheer van de Buitenplaatsen met haar prachtige tuinen, parkbossen en gebouwen. Ook de voorzieningen zijn kostbaar: paden en bankjes moeten worden onderhouden, routepaaltjes vervangen, bomen moeten gesnoeid etc. Om die kosten eerlijker te verdelen, voeren we nu een parkeerbijdrage in voor niet-leden. Op die manier draagt iedereen die van dit mooie gebied komt genieten bij aan het behoud ervan.” Leden dragen al bij via hun lidmaatschap en parkeren daarom gratis door middel van de QR-code op hun ledenpas.

Gratis parkeren voor leden

De parkeerplaats van Boekesteyn wordt in de maand december aangepast: er worden een slagboom en een overdekte betaalzuil geplaatst. Remmelts: “Ook komt er een tiental fruitbomen te staan in de bestaande hagen tussen de rijen. Die halen het vroegere karakter van deze voormalige moestuin en boomgaard weer een beetje terug. Het gaat om winterbloeiende sierkersen, die prachtige roze bloemetjes hebben van november tot maart.” Natuurmonumenten verwacht de parkeerplaats eind dit jaar gereed te hebben. De parkeerplaats en het bezoekerscentrum blijven in deze periode bereikbaar. Vanaf 10 januari 2022 start de proefperiode waarin iedereen nog gratis kan uitrijden. Vanaf 1 februari gaat de parkeerbijdrage in voor niet-leden.

Word lid van Natuurmonumenten en steun de Buitenplaatsen