Ga direct naar inhoud
Nieuws

Alle beestjes helpen

19 maart 2018 | Annerieke Velvis

Het is altijd weer bijzonder als de eerste grutto’s terugkeren van hun lange reis uit Afrika. Uitgeput strijken ze neer in een veld dat er vanuit de lucht groen en sappig uit moet zien. Maar of ze vinden wat ze zoeken, is de vraag. In veel weilanden waar ze hun nesten bouwen, zullen hun jongen sterven van de honger.

Grutto

Dat is het drama van de weidevogels. Hun jongen hebben heel veel insecten nodig om te overleven en juist die kleine beestje staan onder druk. Duits onderzoek wees uit dat in dertig jaar tijd 76% van alle insecten verdween. Dramatisch voor de insecten zelf, maar ook voor alle dieren die insecten eten, zoals de weidevogels.

Steeds minder grutto's

Het aantal grutto’s gaat daarom hollend achteruit, sinds 1960 verdween al 90 procent. Vorig jaar vlogen zo’n 12.000 jonge grutto’s uit. Dat hadden er 18.000 moeten zijn om de huidige populatie in stand te houden. De intensieve landbouw heeft hun plek in de wereld enorm verkleind. Een gruttokuiken leeft van spinnen, vliegjes, muggen en kevertjes, wel duizenden per dag. Dat betekent dat grutto’s alleen nog maar in natuurreservaten hun jongen groot kunnen brengen.

Alle beetjes helpen

Wat kun jij doen? Alle beetjes helpen om alle beestjes te helpen, te beginnen in je eigen tuin. Maar de signalen zijn zo ernstig dat wij als Natuurmonumenten zeggen: het roer moet echt om. Daarom willen we meer ruimte voor natuur (zoals insecten), ook in het boerenland. Help je mee?

Meer lezen?

In het lentenummer van Puur Natuur besteden we aandacht aan de schrikbarende achteruitgang van het insectenleven. Bekijk het lentenummer van Puur Natuur

Annerieke Velvis