Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Beleef Nationale Molendag bij Natuurmonumeten

26 april 2019 | Natascha Hokke

Denk je aan een typisch Hollands landschap; dan denk je aan plat land, koeien en… molens! Wist je dat molens in alle soorten en maten in ons land te vinden zijn? Tijdens Nationale Molendag op 11 en 12 mei kun je diverse molens van Natuurmonumenten bezichtigen.

Molen het Noorden

Icoon in het landschap

Molens, zowel watermolens als windmolens, hebben vaak een prominente plek in het landschap. Windmolens zie je al van ver in een uitgestrekte polder staan. Kom je steeds dichterbij? Dan hoor je het indrukwekkende geluid van draaiende wieken in een stevige wind luider en luider worden. De watermolens aan de beken waren vroeger juist afhankelijk van watertoevoer om de raderen draaiend te houden.

Zuinig op de monumentale molens

De monumentale molens die de boswachters van Natuurmonumenten beheren, maken onlosmakelijk deel uit van de natuurgebieden waar ze staan. Daarom is Natuurmonumenten trots en erg zuinig op haar molens!

Molenaar bij watermolen van Hackfort

Molenaar bij Watermolen Hackfort

Neem een kijkje in de molens

Tijdens Nationale Molendag ben je van harte welkom om de iconische bouwwerken van dichtbij te komen bekijken. Molenaar en boswachter vertellen je over het bouwwerk en de plek waar de molen staat.

Texel, Noord-Holland

Extra bijzonder is de deelname van Molen het Noord op Texel. Deze windmolen staat namelijk in de steigers. Omdat de rietkappen er af zijn, is het uitzicht fenomenaal. Zo krijg je de kans om het restauratieproces en naakte molenlichaam van dichtbij te bewonderen.

Kijk hier voor diverse tijden, meer informatie en om je aan te melden > 

Naardermeer, Noord-Holland

Ook Molen de Onrust in het Naardermeer is deze dagen van 10.30 uur tot 17.00 uur open voor publiek, Ga ook naar binnen en ervaar van dichtbij het stoere karakter van de molen en de molenaar.

Volmolen, Limburg

Bezoek de Volmolen bij Epen, gelegen in het hart van het Geuldal in Limburg. Combineer je bezoek aan de watermolen met een wandeling door het prachtige natuurgebied, dat inmiddels volop in bloei staat.

Landgoed Hackfort, Gelderland

De vrijwillige molenaars van Hackfort doen wel iets heel bijzonders. Ze laten de watermolen weer draaien om er hout mee te zagen. Kom gerust een kijkje nemen in Watermolen Hackfort.

Kijk op www.molens.nl voor een overzicht van alle deelnemende molens.

Natascha Hokke
Natascha Hokke

Boswachter