natuurgebied

Harger- en Pettemerpolder

nieuws

Bergen wil geen kustbebouwing

Fotograaf: Rene Koster

Er komen géén huisjes of andere overnachtingsaccommodaties op de stranden van Bergen. Dat streven maakte de gemeente vanochtend bekend in een persbericht. Natuurmonumenten is blij met dit goede voorbeeld van een kustgemeente die pleit voor natuur en rust op het strand.

Leegte en rust koesteren

Er komen géén huisjes of andere overnachtingsaccommodaties op de stranden van de gemeente Bergen. Dat is een belangrijk standpunt uit de concept Economische Visie 2016-2030 die het college in september wil voorleggen aan de gemeenteraad. Al jaren is er landelijk steeds meer vraag naar overnachtingsmogelijkheden op het strand. Maar veel inwoners en ondernemers vreesden dat de komst van huisjes de ongereptheid en uitgestrektheid van de stranden teniet zou doen. Wethouder Odile Rasch: “Daar hebben we naar geluisterd. Die leegte en rust is het sterke punt van onze stranden. Dat moeten we koesteren. Daar komen mensen voor terug.”

Natuur en rust op strand

Overnachten op het strand is lang onderwerp van discussie geweest in Bergen. Bij het vaststellen van de strandnota in 2015 kwamen er veel bezwaren van inwoners op het voorstel om overnachten mogelijk te maken op het nieuwe strand van Camperduin. Het college besloot toen om het onderwerp eerst uitgebreider te onderzoeken en mee te nemen bij het opstellen van de Economische Visie. De keuze om slapen op het strand niet toe te staan komt voort uit de wens om de gemeente Bergen te blijven onderscheiden als een gemeente waar natuur en rust overheersen op het strand. Inwoners en ondernemers leverden de input voor de Economische Visie.

Kustontmoeting Noord-Holland

Zaterdag 9 juli vond in Camperduin de tweede kustontmoeting plaats binnen de campagne ‘Bescherm de kust’. Zo’n 150 betrokken mensen deelden hun passie en zorgen en bespraken wat zij willen bijdragen aan het beschermen van de kust. De actiebereidheid van Noord-Hollandse Baywatchers was groot. Mensen uit de provincie Noord-Holland en ver daar buiten gingen met elkaar in gesprek.

Lees meer

 

Bron: http://www.bergen-nh.nl/niet-overnachten-op-stranden-van-gemeente-bergen

word nu lid