Doe mee

Help mee, bescherm de kust

nieuws

Betere bescherming van Nederlandse kust

Fotograaf: S.M. Lacourt-Kemper

Provincies en gemeenten langs de kust hebben vandaag onder leiding van minister Schultz van Infrastructuur en Milieu een principe-overeenstemming bereikt over een nationaal kustpact. Hierin maken de partijen afspraken over nieuwe recreatieve bebouwing op strand en duinen.

Rem op bebouwing

Natuurmonumenten is medeondertekenaar van het kustpact namens de coalitie Bescherm de Kust. “Dit kustpact maakt een groot verschil”, aldus directeur Marc van den Tweel van Natuurmonumenten. “Kustlandschappen worden voortaan beter beschermd. Er komt een grote rem op recreatieve bebouwing op het strand en in de duinen."

Van woorden naar daden

“Fantastisch dat gemeenten en provincies laten zien dat ze de bescherming van onze kust echt serieus nemen”, zegt Van den Tweel. Toch is het werk nog niet klaar. De intenties van het Kustpact moeten nu worden omgezet in harde afspraken. Om de provincies en gemeenten hiertoe te motiveren, start de actie ‘Van woorden naar daden’.

Doe mee: verspreid het ‘Kustlied’

Dichter Ingmar Heytze liet zich inspireren door hartenkreten van kustbeschermers en schreef een prachtige ode aan de kust, het ‘Kustlied’. Roep kustgemeenten en -provincies op om nu harde afspraken te maken door ze de video met het 'Kustlied' te mailen.

Lees meer over wat er in het Kustpact staat >>

Forum kustbeschermers

Meepraten over bescherming van onze kust? Dat kan vanaf nu op het nieuwe forum ‘Kustbeschermers’. Een forum voor en door Kustbeschermers en bedoeld voor informatie-uitwisseling. We gaan in gesprek, stellen vragen, reageren op elkaar, helpen elkaar aan nuttige bestanden en lezen nieuwsberichten. Doe ook mee! Samen kunnen resultaat boeken voor een mooie en open Nederlandse kust.

 

word nu lid