Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bomen worden kunstwerken in Nationaal Park Veluwezoom

11 november 2019 | Susanne Blommaert

Diep in het bos klinkt in de verte het geluid van een kettingzaag. Dichterbij wordt duidelijk waar het vandaan komt: naast het terras van restaurant De Carolinahoeve staat een in regenkleding gehulde man gebogen naar een boomstam. Met zijn kettingzaag trekt hij strepen in de bast.

Carver Arjan Besemer aan het werk

De man met de zaag is carver Arjan Besemer. Op deze druilerige herfstdag is hij bezig zwaar beschadigde eiken te bewerken. Geïnspireerd door de vorm van de stam creëert hij allerlei wonderlijke figuren. De lichte kleur van het verse hout steekt af bij de donkere bast. De geur van het verse zaagsel prikkelt de neus. Op één stam zijn een Efteling-achtige deur en raam ontstaan, op een andere de kop van een kabouter en een vosje.

De kunstenaar

Carver Arjan Besemer komt oorspronkelijk uit Velp maar woont en werkt al jaren in Noorwegen. In beide landen creëerde hij kunstwerken met zijn kettingzaag. In Nationaal Park Veluwezoom bewerkte hij eerder al drie beuken in de omgeving van de Schaapskooi tot vrolijke taferelen met schapen in de hoofdrol. Met die creaties in het achterhoofd benaderde Natuurmonumenten de stoere kunstenaar.

Een van de eiken is omgetoverd tot een kabouter

Tornado

Want wat was het geval? Op 4 juni van dit jaar trof een tornado Nationaal Park Veluwezoom. Ook in de omgeving van de Carolinahoeve sloeg het natuurgeweld toe. Als door een wonder bleef restaurant gespaard, maar links en rechts van de gebouwen sneuvelden tientallen bomen. Ook een paar eiken naast het terras raakten onherstelbaar beschadigd. Natuurmonumenten koos ervoor de getroffen bomen niet om te zagen, maar de stammen te laten staan en ze om te laten toveren tot kunstwerken. Een klus die wel aan Arjan besteed is.

Kom zelf kijken

Wil je met eigen ogen zien wat Arjan van de eiken heeft gemaakt?

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert