Ga direct naar inhoud
Nieuws

Boswachters roepen Nederland op: wens de natuur massaal beterschap

02 november 2023 | Shanti Haas

In aanloop naar de verkiezingen vragen boswachters alle mensen in Nederland om de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen om de natuur beter te beschermen. Op 17 oktober publiceerden honderden boswachters van Natuurmonumenten een manifest met daarin concrete acties voor natuurherstel, gericht aan het volgende kabinet. Ze ontvingen veel bijval en lieten daarop een oproep filmen waarin ze iedereen aansporen om samen met hen in actie te komen. Natuurliefhebbers kunnen een beterschapskaart sturen en de politiek oproepen om de natuur beter te beschermen. De kaarten zijn tevens beschikbaar in bezoekerscentra en natuurgebieden van Natuurmonumenten.

Boswachters laten beterschapskaarten voor de natuur zien

Stem van natuurliefhebbers essentieel

Klimaatverandering, stikstof, droogte en de vervuiling van ons water bedreigen de natuur: ze verdroogt, verarmt en verdwijnt. Honderden boswachters van Natuurmonumenten luidden onlangs de noodklok richting politiek en doen nu een beroep op natuurliefhebbers om daarbij te helpen.

Uit onafhankelijk onderzoek* blijkt dat twee derde van de Nederlanders zich zorgen maakt over de achteruitgang van de natuur. En maar liefst 86 procent vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. “Dat hebben we gemerkt”, zegt boswachter Natascha Hokke. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen. Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is ook wat hen betreft voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen, want samen kunnen we de natuur een nog luidere stem geven.”

Videoboodschap

In een indringende videoboodschap vragen boswachters en natuurliefhebbers nu aan alle mensen in Nederland om hun stem te laten horen, de natuur beterschap te wensen en de politiek op te roepen de natuur beter te beschermen. Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen en gaat deze tijdens de coalitievorming aanbieden bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur dringend behoefte heeft aan actie. 

Videoboodschap boswachters en natuurliefhebbers

Grote zorgen over natuur, tijd voor beterschap

Boswachters werken keihard om de natuur gezond te maken en te houden. Zij zien elke dag dat zij het zwaar heeft en, ondanks hun harde werk, steeds verder verslechtert. Daarom staan zij massaal op en bundelen de krachten met natuurliefhebbers in Nederland. Bart Zwiers, al 25 jaar boswachter: “We staan op een serieus kantelpunt en om de natuur nog te kunnen helpen moet er nu echt wat veranderen. Dat kunnen we niet alleen. De natuur heeft iedereen nodig. En wij hebben de politiek nodig. Dit is hét moment om onze mooie natuur te beschermen.” De boswachters komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen in hun recent gepubliceerde manifest: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door (Nationaal Programma Landelijk Gebied).

--------------

Hoe het werkt | Wens de natuur beterschap, stuur een kaart

Via natuurmonumenten.nl/beterschap kunnen natuurliefhebbers een digitale kaart sturen om de natuur beterschap te wensen en zo de politiek oproepen de natuur beter te beschermen. 

In de bezoekerscentra en natuurgebieden van  Natuurmonumenten zijn gedrukte exemplaren beschikbaar. De kaarten zijn CO2-neutraal en met bio-inkt gedrukt op FSC Mix papier.

Natuurmonumenten verzamelt de beterschapswensen voor de natuur en biedt deze, tijdens de coalitievorming, aan bij onze nieuwe politieke leiders om duidelijk te maken dat de natuur behoefte heeft aan actie.

Waarom een beterschapskaart sturen? De natuur zorgt altijd voor ons en heeft nu dringend onze hulp nodig. Ze heeft het zwaar. Ze verdroogt, verarmt en verdwijnt in hoog tempo. Sluit je aan bij de boswachters en sta op voor de natuur. 

---------------

*Onafhankelijk onderzoek uitgevoerd i.o.v. Natuurmonumenten door marktonderzoeksplatform Dynata onder 1100 Nederlanders (1013 geldige respondenten) met representatief stemgedrag op basis van de in juli/augustus geldende peilingen.

Boswachters roepen alle Nederlanders op om de natuur beterschap te wensen

#beterschapnatuur

Lokale boswachters van Natuurmonumenten hebben een persoonlijke #beterschapnatuur boodschap opgenomen. Hieronder links naar enkele voorbeelden: 

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter