Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bouwdrift aan Zeeuwse kust het grootst

23 februari 2018 | Natuurmonumenten

Met 4.121 nieuwe accommodaties laat Zeeland de grootste bouwdrift zien aan de Nederlandse kust. Dit bewijst Natuurmonumenten aan de hand van een grondig onderzoek naar bebouwing van de Noordzeekust.

Uitzicht strandhuisjes bescherm de kust

Met 4.121 nieuwe accommodaties laat Zeeland de grootste bouwdrift zien aan de Nederlandse kust. Dit bewijst Natuurmonumenten aan de hand van een grondig onderzoek naar bebouwing van de Noordzeekust. De afgelopen drie jaar werden 1.093 villa’s, lodges, bungalows, appartementen, strandhuizen of hotelkamers opgeleverd. Voor de komende jaren komen hier nog eens 3.028 bij. In veel Zeeuwse gemeenten zijn ook jachthavens populair. Dit deel van de Noordzeekust staat qua aantallen bebouwing het meest onder druk.

Voor het eerst een compleet beeld

Aan de gehele Noordzeekust staan straks 8.143 accommodaties. Niet eerder is het totale aantal bouwwerken aan de kust van Den Helder tot Cadzand in kaart gebracht. De bouwdrift is nog zorgelijker dan Natuurmonumenten vermoedde. Met dit rapport onderstreept zij de noodzaak van goede afspraken met alle betrokken overheden.

Lees hier het volledige rapport (pdf)

Slechte voorbeelden

,,De ontwikkelingen in Zeeuws-Vlaanderen zijn het meest bedreigend voor het landschap. Er zijn daar goede voorbeelden zoals Waterdunen in Groede maar in toenemende mate ook veel slechte voorbeelden, zoals in Breskens en Nollebos bij Vlissingen. Slecht ingepaste parken met containerarchitectuur. Parken waar landschap uitsluitend geconsumeerd wordt en niet gecreëerd”, licht Gert de Groot kustbeheerder van Natuurmonumenten toe. Hoopvol is dat de provincie Zeeland als eerste gestart is met het opstellen van een kustvisie met alle betrokken partijen.

Fotograaf: Rene KosterCampagne Bescherm de kust

Samen met vijf natuur- en milieuorganisaties initieerde Natuurmonumenten eind vorig jaar de campagne ‘Bescherm de kust’, die het probleem van de woekerbebouwing aankaartte. Hierop volgde een golf van protest uit de samenleving, vooral in reactie op het opheffen van het bouwverbod aan de kust door minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu. Zij trok dit besluit daarop weer in. Zij overlegt momenteel met alle partijen, zo ook de Noord-Hollandse kustgemeenten en provincie, met als doel om te komen tot gezamenlijke afspraken in een zogenoemd Kustpact.

Stevig kustpact

,,Wij gaan ervan uit dat een stevig Kustpact een antwoord zal zijn op de zorgelijke ontwikkelingen, samengevat in dit rapport”, licht De Groot toe. Natuurmonumenten is betrokken bij het opstellen van dit pact en wil:

  • dat het betrekking heeft op de Nederlandse kust
  • én dat het leidt tot een betere bescherming van ons waardevolle kustlandschap dan nu het geval is

VOLG BESCHERM DE KUST ONLINE

Wil je op de hoogte blijven van alles wat er aan onze kust gebeurd? 

Kustontmoetingen

Natuurmonumenten en de andere groene organisaties hebben de 104.000 Baywatchers die zich schaarden achter de ‘Bescherm de kust’-campagne uitgenodigd voor drie kustontmoetingen. Zaterdag 11 juni is de eerste op Neeltje Jans. Doel van deze ontmoetingen is om kustliefhebbers met elkaar in contact te brengen en hen op weg te helpen om zich actief te gaan inzetten voor de bescherming van de kust. 

Wil jij nog iets extra’s doen om onze unieke Nederlandse kust te beschermen? Meld je snel aan voor de kustontmoeting in Noord- of Zuid-Holland

Mensen met een hart voor de kust vertellen

Waarom onze unieke Nederlandse kust behouden moet blijven, vertellen mensen met een hart voor de kust in onderstaand filmpje.

Bescherm de kust: laat je hart spreken

Natuurmonumenten