Nieuws van de boswachter

Coronavirus en de natuur

31 mei 2021 | Natuurmonumenten

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden! Buiten uitwaaien, bewegen, genieten en de gedachten verzetten in de natuur is voor veel mensen belangrijk. Door elkaar de ruimte te geven en respectvol om te gaan met de natuur zorgen we er samen voor dat het mogelijk blijft.

Rietorchis in duinvallei op Schiermonnikoog

Je bent van harte welkom in onze natuurgebieden!

De dagen zijn lekker lang, de zon schijnt en de bomen en struiken zijn mooi groen. Bloemen bloeien, bijen zoemen en veel mensen hebben behoefte aan natuur en dat kan, de natuur is open. 

Toegangsregels

De natuur is kwetsbaar in het voorjaar. Vogels broeden en er zijn veel jonge dieren. Wij hebben dan ook de hulp van onze bezoekers nodig om de natuur te beschermen. We vragen iedereen nadrukkelijk de toegangsregels te respecteren:

 • Blijf op de paden;
 • Honden aan de (lange) lijn;
 • Laat geen afval achter.

Wilde dieren

Dieren in onze natuurgebieden kunnen nergens anders naar toe. De natuur is hun thuis. Het is belangrijk afstand te houden, geen rustgebieden te betreden en honden aan de lijn te houden. We vragen je om respectvol met de natuur om te gaan. Bedenk dat jonge dieren en hun ouders gevoelig zijn voor verstoring en zich verschuilen om geen gevaar te lopen. Dat doen ze echt uit lijfsbehoud en als wij ons aan de toegangsregels houden voorkomen we ongelukken.

Drukte

Met het langzaam verruimen van de corona maatregelen lijkt het ook iets rustiger te worden in de natuur. Dat is fijn voor jonge dieren en hun ouders. Als je de natuur bezoekt oriënteer je dan goed via lokale media, websites van gemeentes en natuurorganisaties, want bij extreme drukte kan het toch zo zijn dat toegangswegen, parkeerplaatsen en paden afgesloten zijn.

Coronamaatregelen 

De maatregelen rondom corona veranderen regelmatig. Houd de website van de Rijksoverheid in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen. 

 • Bezoek natuurgebieden in je directe woonomgeving;
 • Houd voldoende afstand (1,5 mtr);
 • Mijd drukke plekken;
 • Houd je tot 26 juni 2021 aan de maximale groepsgrootte van maximaal 4 personen (exclusief kinderen t/m 12 jaar) of het eigen huishouden.

Activiteiten

Wij volgen bij alle activiteiten de richtlijnen van het RIVM. Er wordt te allen tijde 1,5 meter afstand gehouden. Het aantal deelnemers voor een excursie kan daarom beperkt zijn. Vol=vol en uitzonderingen zijn helaas niet mogelijk. Houd je aan de richtlijnen:

 • Houd 1,5 meter afstand tot andere gezelschappen, schud geen handen en vermijd fysiek contact;
 • Was/ontsmet je handen bij het betreden van een locatie van Natuurmonumenten;
 • Was/ontsmet je handen regelmatig gedurende de dag en in ieder geval na hoesten, niezen, voor en na het eten en toiletgebruik;
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi die weg in afvalbakken;
 • Nies en/of hoest in je elleboog;
 • Kom niet naar een locatie van Natuurmonumenten als je verkoudheidsklachten hebt.

De natuur in

Breng een bezoek aan Marker Wadden, bestel hier je boottickets. Of ga struinen op Tiengemeten. Kijk hier voor een route bij jou in de buurt of kijk op de kaart waar je dicht bij huis de natuur in kunt. Voor wie niet naar buiten mag is er de mogelijkheid om online door onze mooiste gebieden te wandelen. Of ga aan de slag in je eigen tuin en help de dieren met de tips van boswachter Mathiska.

Kinderen

Gelukkig zorgt OERRR ervoor dat er genoeg te doen is voor kinderen! Zo kun je thuis lekker knutselen met de leukste speel- en knutseltips van OERRR. 

Bezoekerscentra en andere recreatieve voorzieningen

Onze bezoekerscentra zijn weer open. Het maximaal aantal bezoekers per locatie hangt af van het vloeroppervlak. Volg daarom de instructies en aanwijzingen van medewerkers op. Voor de openstelling van andere recreatieve voorzieningen gelden de corona-richtlijnen van de overheid.

Vergaderlocaties

Onze vergaderlocaties gaan vanaf 5 juni weer open. Voor beschikbaarheid en aanvragen, kijk hier. Bij horecagelegenheden zijn de meeste terrassen weer geopend en bezoekers welkom. 

Afsluitingen en maatregelen bij Natuurmonumenten

Ook in onze recreatieve voorzieningen als uitkijktorens en vogelkijkhutten gelden de coronaregels van de overheid. Houd 1,5 meter afstand. Mocht het zo druk zijn dat de anderhalve meter afstand niet te handhaven is ga dan niet naar binnen. Als het blijvend (te) druk is, kunnen we aanvullende maatregelen nemen zoals het dringende advies om een mondkapje te gebruiken of een voorziening te sluiten. Onze boswachters nemen regelmatig een kijkje om dat in de gaten te houden.

We vragen begrip van onze bezoekers voor onverwachte afsluitingen of drukte. We proberen zo goed mogelijk te anticiperen en vooruit te kijken, maar soms ontkomen we er niet aan om vanwege de lokale situatie ad hoc maatregelen te nemen. 

Tips voor in en rond het huis

Voor kinderen

Denk aan elkaar coronavirus
Natuurmonumenten
logo