Ga direct naar inhoud
Nieuws

De ultieme paddo-foto

29 oktober 2019 | Wilco Meijers

Veel gezien de laatste tijd: mensen op hun knieën in het bos. Sommigen gaan er zelfs bij liggen. Dat doen ze allemaal voor die ene, alles overstijgende paddoplaat.

schijnridderzwam

Voor paddenstoelenfotografen is het bos al wekenlang een walhalla. Want dankzij het vochtige en warme herfstweer is het een prachtig paddojaar. Een weldaad na het droge najaar van 2018, toen het rijk der zwammen zich maar moeilijk liet zien. Dit jaar kent de paddenstoelenpracht nauwelijks grenzen. Overal duiken ze op, die wezens met wonderlijke namen als heksenboter, echt judasoor of satansboleet.

En dus duiken ook de fotografen op. Vaak met een rugzak vol attributen, op zoek naar het ideale standpunt, het mooiste licht en het beste diafragma.

Een wandelende collega zag zelfs een fotograaf die buiten in de Leuvenumse Bossen een halve studio had nagebootst. Rondom de paddenstoel wemelde het van de statieven, flitsers, lampen en schermen. Met afstandsbediening werd de motor drive ingeschakeld om razendsnel een serie te schieten. De climax was echter het kletterende water dat de fotograaf in opperste concentratie tijdens de fotosessie op zijn onderwerp liet vallen. Een complexe klus, maar dan heb je ook wat. De ultieme plaat van een paarse schijnridderzwam (zie boven).

De foto is te zien bij de fotowedstrijd van Natuurmonumenten: de Foto van de Maand. En deze maand werden zeer veel paddenstoelenfoto’s ingestuurd. Bekijk al die mooie foto’s eens. Of nog beter, doe ook mee. Elke maand kan je jouw mooiste natuurfoto uploaden en maak je kans op een uitvergroting van jouw foto.

Eerst nog op pad om een foto te maken en wil je wat tips?

Download dan ons fotografieboekje, editie herfst.

Wilco Meijers