Ga direct naar inhoud
Nieuws

Dompel onder bij expo Swim, Fish, Swim

20 maart 2018 | Chantal van Burg

Tot en met 28 oktober vind je de expo 'Swim, Fish, Swim' bij het Natuurhistorisch museum in Rotterdam. In deze tentoonstelling gaan de Haringvlietsluizen vast op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. Dompel onder in de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen.

Bezoekers expositie Swim, Fish, Swim

In de tentoonstelling ‘Swim, Fish, Swim!’ gaan de Haringvlietsluizen vast op een kier en krijgen trekvissen weer de ruimte. In het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam keert de dynamische deltanatuur van het Haringvliet terug, met gevolgen voor de kleinste bergbeekjes elders in Europa. De expositie toont de rijke dieren- en plantenwereld van dit gebied en hun onderlinge relaties. Een migratiespel dompelt de museumbezoeker onder in de trekroutes die Harry de Haring, Steve de Steur en Sam de Zalm afleggen, met na de race een fotomoment met de drie vishelden. De expositie duurt tot en met 28 oktober 2018.

Winst voor trekvissen

Ooit zwommen elften, palingen, steuren en zalmen ongestoord tussen Noordzee en grote rivieren als Rijn en Maas heen en weer. De ene trekvis doorkruiste ons land om eitjes te leggen hoog in de Zwitserse Alpen, de andere kwam juist uit die bergen stroomafwaarts om op zee te paaien. Het Haringvliet was één van de belangrijkste toegangspoorten van onze dynamische delta. Lang stootten trekvissen hun neus tegen de deuren van de Haringvlietsluizen, die sinds 1971 de waterveiligheid waarborgen. Ze konden er niet meer door! Ook het voor flora en fauna zo belangrijke overgangsgebied tussen zoet en zout water verdween. Met het regelmatig op een kier zetten van de sluizen komt daar in september 2018 verandering in. Daarna kunnen vissen makkelijker de Haringvlietsluizen passeren. Het Haringvliet wordt weer een internationaal kruispunt voor vissen, vogels en mensen.

Droomfondsproject Haringvliet

‘Swim, Fish, Swim!’ laat zien hoe waterveiligheid en herstel van natuur hand in hand gaan en hoe de kwaliteit van leven van mens en dier samenhangt. Welkom terug haring, steur en zalm! De expositie is grotendeels drietalig en klaar voor een reis stroomopwaarts door Europa, net als trekvissen. Het is een productie van HaarlemAmsterdam en wordt met steun van de Nationale Postcode Loterij mede mogelijk gemaakt door Droomfondsproject Haringvliet, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Rijkswaterstaat, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds.

Chantal van Burg
Chantal van Burg

Boswachter Communicatie en beleven