Ga direct naar inhoud
Nieuws

Droom van OERRR: alle kinderen groeien op met natuur

27 januari 2020

Blog Ine Kelderman - Medewerker van OERRR
In mijn jeugd was er veel ruimte om buiten in de natuur te zijn. Om zomaar wat te struinen, te klooien en te bewegen zonder een specifiek doel. Ons leven was nog niet zo vol als het leven van de kinderen nu. Wij waren buiten en speelden met wat er voor handen was: een bosje, een braakliggend veldje, de weilanden of het park. Zo heb ik herinneringen voor het leven gemaakt, spannende avonturen beleefd en grenzen verkend en verlegd. En daarmee, de natuur in mijn hart gesloten!

Spelende kinderen - OERRR

Tegenwoordig zien we dat er in het drukke leven van het gezin weinig tijd is voor het ‘zomaar’ buiten in de natuur zijn. Buiten zijn is functioneel geworden: sporten of een zondagmiddagwandeling in het bos.

Voorbeeldfunctie

Ouders weten vaak dat gezonde voeding, bewegen en leren belangrijk zijn voor hun opgroeiende kind. Maar dat dit ook geldt voor buiten in de natuur zijn, is minder bekend. Daarom is het belangrijk dat we ons daar bewust van worden. Natuur is essentieel voor gezond en evenwichtig opgroeien. Voor de ouders is het buiten zijn natuurlijk net zo gezond en noodzakelijk. En door zelf actief naar buiten te gaan vervullen ze ook een belangrijke voorbeeldfunctie voor hun kinderen.

Samen rommelen

Kinderen moeten soms op weg geholpen worden, een beginnetje hebben. Dat kan door samen te rommelen in de tuin, samen om je heen te kijken onderweg naar school, of na het avondeten nog even naar buiten te gaan. Kinderen ruiken dan bijvoorbeeld de geur van de herfst, horen de zang van een merel of zien een kikker op het pad. Deze op het oog kleine herinneringen zijn bagage voor het leven.

Kinderen hebben de natuur nodig, maar de natuur in Nederland heeft ook kinderen nodig. Want wie op jonge leeftijd de natuur in het hart sluit, wil er later ook graag zijn en er voor zorgen als dat nodig is. Daarom heeft Natuurmonumenten OERRR opgericht. Om kinderen en de natuur met elkaar in contact te brengen. Om ze samen met hun ouders te inspireren en weer dat beginnetje te laten maken. Om kastanjes te gaan zoeken, paardenbloemen uit te blazen, de natuur te ontdekken.

Onze droom

De droom van OERRR is om alle kinderen in Nederland de mogelijkheid te bieden om op te groeien met de natuur. Dat doen we niet alleen. We werken samen met mensen die ook weten dat opgroeien in de natuur een gezonde start geeft voor een waardevol leven. Samen met deze partijen, van gymleraren tot oogartsen, van ouders tot leerkrachten, willen wij een beweging zijn waardoor de natuur een plek krijgt binnen de levens van jonge mensen.

Ine Kelderman

Medewerker OERRR

Wat is OERRR?

Met OERRR beleven kinderen de leukste avonturen in de natuur. Ze gaan buiten op avontuur en leren ondertussen hoe ze de natuur kunt helpen.

Lees meer over OERRR