natuurgebied

Kardinge

nieuws

Eerste contouren Beleefpad Beijumerbos zichtbaar

Fotograaf: Renée NittersBron: Natuurmonumenten

Het Beleefpad Beijumerbos in het Groningse Kardinge vordert gestaag. Aannemer Koers uit Hoogersmilde voltooide half oktober het pad. Coördinator natuurbeheer Reiner Hartog is enthousiast en blij dat het pad er net voor de start van het natte seizoen in ligt!

Voor wie?

We ontmoeten Reiner op een regenachtige ochtend in oktober op de parkeerplaats bij de start van het Beleefpad aan de Oostersweg in Zuidwolde. Beleefpad? Ja zo legt Reiner uit, 'dit pad leggen we aan voor mensen met een beperking.  Voor bijna 4 miljoen Nederlanders is het op de een of andere manier lastig om een natuurgebied te bezoeken. En daar wil Natuurmonumenten samen met haar projectpartners en met financiële steun van de Nationale Postcode Loterij graag verandering in brengen. We willen juist graag die groep mensen een natuurbeleving bieden'.

Aanpassingen pad

Op de parkeerplaats zien we meteen al de eerste aanpassingen voor mensen met een beperking. En bredere parkeerplaats waar mensen met hun rolstoel goed 'uit de voeten kunnen'. Reiner neemt ons mee naar de start van het pad. Een pad van zo'n anderhalve meter breed waar scootmobielers en rolstoelers voldoende ruimte hebben. 

Snelweg door het Beijumerbos?

Al lopende lijkt het natte, slingerende betonpad wat op een snelweg is een veelgehoorde opmerking. Reiner: 'het is net aangelegd. De nu nog zwarte grond naast beide zijden van het pad is volgende voorjaar weer helemaal begroeid met gras. De nog aanwezige zaden in de grond zorgen volgende zomer weer voor een bloeiende berm met madeliefjes, paardenbloemen en misschien ook weer de zeldzame paarse morgenstern. Dat ziet er binnen een jaar weer heel anders uit dan nu.  Het mooie is dat ondanks het slechte weer het pad goed begaanbaar is. Andere zand- en graspaden zouden voor scootmobielen en rolstoelen al lang ontoegankelijk zijn door het natte weer'. 

Banken en borden

Natuurmonumenten gebruikt de winterperiode om aangepaste banken en picknickplekken te realiseren langs het pad. Hartog: 'bij veel rustpunten is straks informatie te vinden over het gebied, over weidevogels en andere voorkomende dieren en planten. We hopen dat mensen het pad straks gaan gebruiken. Wat is er mooier dan dat je 's ochtends vroeg bij een picknickbank zit en ineens een ree bij de sloot ziet staan op zoek naar voedsel? Of ze hoort blaffen? Daar doen we het voor zo besluit Hartog bij terugkomst op de parkeerplaats.

Nationale Postcode Loterij 

Het Beleefpad Beijumerbos maakt onderdeel uit van het project ‘Natuur voor iedereen’. In 2016 ontving Natuurmonumenten en haar projectpartners een bijdrage van bijna 2 miljoen euro van de Postcode loterij om dit mogelijk te maken. Met dit project maken we de natuur toegankelijker voor mensen met een beperking. Zandpaden, klaphekjes of gebrekkige parkeerplaatsen vormen soms onneembare hindernissen. Dankzij de deelnemers van de Postcode loterij gaat Natuurmonumenten samen met haar projectpartners de komende jaren in 40 natuurgebieden aan de slag met aanpassingen, zodat iedereen van de natuur kan genieten.

 

word nu lid