Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eerste grutto’s geland in Friesland

30 januari 2018 | Natuurmonumenten

Boswachter Sander Veenstra heeft tot zijn verrassing de eerste grutto’s gespot, bijzonder vroeg in het jaar.

grutto

De boswachter zag gisteren vanuit de vogelkijkhut in het weidevogelgebied Skrok eerst een grote groep scholeksters, een teken dat het voorjaar eraan komt. Toen hij beter keek, ontdekte hij ook twee grutto's tussen de bonte verzameling 'strânljippen'. "Ik geloofde mijn ogen bijna niet omdat het zo vroeg in het jaar is, maar de eerste grutto’s zijn terug in de Friese weidevogelgebieden!”

Voor de wind

Normaal gesproken keren de vogels die in de Friese weidevogelgebieden broeden, rond half februari terug uit het zuiden. Wat de reden is dat beide grutto’s er nu al zijn, is moeilijk te zeggen.

Sander: "Waarschijnlijk zijn ze vanwege het zachte weer al zo vroeg teruggekeerd. Het heeft ook met instinct te maken, want in december was het relatief warm maar toen waren ze er nog niet. Bovendien staat de wind goed. Met deze zuidwesterwind hoeven de vogels bij wijze van spreken hun vleugels maar uit te slaan en ze zijn terug!"

Welkom Amalia

De meeste grutto's zijn nu nog onderweg. Sommigen van hen hebben een zendertje waarmee onderzoekers hun route kunnen bekijken. 

Zo zitten er nu veel in Spanje en Portugal, waaronder ook onze beroemdste weidevogel, grutto Amalia. Die is vernoemd naar het Spaanse dorp Santa Amalia in de provincie Extremadura, waar het mannetje in 2013 een zendertje heeft gekregen. Amalia wordt binnenkort voor het vijfde jaar achter elkaar verwacht in weidevogelgebied Skrins, dat vlak bij Skrok ligt.

Sander: “Het is ieder jaar een wonder om te zien dat ze duizenden kilometers vliegen om weer in precies hetzelfde broedgebied, zelfs op dezelfde plek, aan te komen waar ze de jaren ervoor ook hebben gebroed. We hope Amalia dit jaar ook weer op haar oude stek terug te zien."

Topdrukte

Vanaf februari is het in de Friese weidevogelgebieden eventjes topdrukte. De weidevogels keren weer terug uit hun warme winteroorden. Tegelijk staan de trekvogels die nu nog in Nederland zijn op het punt van vertrek. Sander: "De smienten zijn nog niet vertrokken naar hun noordelijke broedgebieden, maar de eerste grutto's zijn alweer terug!"

Natuurmonumenten