Ga direct naar inhoud
Nieuws

Eet je tuin op! Maak van je tuin een voedselbos

23 juli 2023 | Astrid Schoenmaker

De planten knallen nu werkelijk uit de grond. De tuin wordt al groener en groener. Toch zijn niet alle planten even welkom. Soorten die woekeren en de boel overnemen ben je vast liever kwijt dan rijk. Misschien waardeer je onkruid meer als je weet dat je er heerlijke thee en salades van kan maken. In deze tuintip vertelt boswachter Mathiska over eetbare en nuttige planten in je tuin.

Oost-Indische kers in de salade

Maak je tuin klimaatproof! Vraag het actiepakket aan met gratis tuintips.

Brandnetels

Vooral het jonge blad van de brandnetel kun je goed oogsten. Droog de blaadjes om er thee van te trekken. Niet alleen lekker, maar het schijnt ook een medicinale werking te hebben. Of verwerk de jonge toppen in een lekker soepje. Wist je dat je als je de onderkant van de bladeren van onder naar boven aait je niet gestoken wordt door de netels? Veel vlinders leggen hun eieren op brandnetel, de jonge rupsen eten graag het blad. Laat op een paar plekken wat brandnetels staan om meer vlinders in je tuin te krijgen.

Bekijk hier welke vlinders in je tuin vliegen

Waterjuffer op brandnetel

Voor deze waterjuffer is een brandnetel een mooie uitkijkpost

Windes

Iedereen heeft in meer of mindere mate last van haagwinde of akkerwinde in zijn tuin. Deze klimmer komt overal op en kan tot wel 3 meter hoog worden. De prachtige witte bloempjes van de haagwinde werden vroeger wel pispotjes genoemd. Ook van deze bladeren kan je thee zetten en werken volgens sommigen goed tegen koorts, overprikkelende organen en kou op de ademhalingsorganen. Deze thee moet je wel aanlengen met gedroogde bevernel en echte heemst. Die planten zijn aanraders voor je tuin, omdat ze niet alleen heel erg mooi zijn maar insecten houden ook van ze.

Haagwinde in de tuin

Haagwinde tussen kattenstaart

Eetbare bloemen zaaien

Met bloemen maak je gerechten en kleurrijker. Als je nu wat inzaait heb je straks genoeg bloemen om van te genieten en van te smullen. Neem bijvoorbeeld goudsbloemen. Deze eenjarige groeit op bijna elke grond en produceert enorm veel bloemen. Al is de smaak niet heel sterk, de oranje bloemen vormen een vrolijke confetti op je boterham met kaas of in de kruidenboter. Je kunt ook saladetoppings maken van driekleurige viooltjes, rozenblaadjes en lavendel (niet te veel, anders smaakt je sla naar zeep). Voor meer kruidige smaken voeg je bloemetjes van venkel, dille of Oost-Indische kers toe. Zo help je niet alleen de insecten in je tuin, maar ook jezelf.

Goudsbloemen

Goudsbloemen

Stinkende gouwe

Ben je door je voorraad wrattenspul heen? Kijk eens goed in je tuin of je de stinkende gouwe kan vinden. Meestal groeit hij wel ergens tussen de stenen, een rommelhoekje of in een steeg. Je kunt stinkende gouwe eigenlijk overal tegenkomen. Als het maar niet te vochtig is. Hij bloeit geel en de bladeren zijn behaard. Het gemakkelijkste herken je stinkende gouwe aan het gele bloed dat je ziet als je de stengel doormidden. Dit sap kun je direct op je wrat of likdoorn smeren. Wel een tijdje volhouden, maar het werkt.

Stinkende gouwe in tuin

Stinkende gouwe

Weegbree

Als je je grasveld wat minder vaak maait en niet meer bestrooit met (kunst)mest dan heb je kans dat je weegbree in je grasveld krijgt. Je hebt meerdere soorten weegbree. Weegbree werkt goed tegen brandneteljeuk. Kneus wat blaadjes en smeer het op je huid. Een paar blaadjes kun je ook door je salade doen.  

Hooibeestje op weegbree

Hooibeestje op smalle weegbree

Zevenblad

Het is heel moeilijk om van zevenblad af te komen. Al trek je alle bladeren en wortels eruit het blijft terugkomen. Dan kan je het maar beter goed benutten. De plant is te herkennen aan de onderste bladeren, deze zijn samengesteld uit 7 bladeren en zijn heerlijk in een salade of pesto. Vooral mensen die last hebben van reuma schijnt het te helpen. Het is een prachtige wit bloeiende plant en hier kan je ook weer thee van zetten. Het gros verwerk ik tot pesto, maar een aantal mis ik en die mogen dan lekker bloeien.  

Zevenblad in je tuin

Zevenblad

Kweek

Wat ik altijd en overal uit mijn tuin haal is kweek. Heb je dit snelgroeiende gras eenmaal in je tuin dan kom je er alleen van af door de planten er met wortel en al uit te trekken. In juli zijn de wortels op zijn langst, tot wel 3 meter. Gooi ze niet op de composthoop, maar liever in de groene bak. Anders heb je zo weer kweek in je tuin. Van de wortels kun je ook thee trekken. Kook de wortels een half uur in water en drink iedere dag 1 kopje (kleine slokjes). Je zou kweek bijna gaan koesteren.

Maak je tuin klimaatproof

Extreme droogte en wateroverlast... De gevolgen van klimaatverandering zijn duidelijk merkbaar. Het kan anders. Als we de natuur inzetten als bondgenoot, kunnen we weersextremen beter aan. Natuurmonumenten helpt Nederland klimaatproof te maken met natuur. Help je ook mee? Ga aan de slag en maak je tuin of buurt klimaatproof met de 10 tips uit het actiepakket.

Vraag hier het gratis actiepakket aan

Nog meer tips voor je tuin

Bekijk hier alle tuintips van boswachter Mathiska

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan