Ga direct naar inhoud
Nieuws

Erfgoedspecialist geeft lezing in Westfries Museum

23 januari 2020 | Marjolein Koek

Nederland is gevormd door water. De 40 schilderijen uit het Rijksmuseum laten in de tentoonstelling Koele Wateren – op dit moment te bewonderen in het Westfries Museum - op indrukwekkende wijze onze eeuwenlange strijd én samenwerking met het water zien. Michiel Purmer, specialist erfgoed en landschap bij Natuurmonumenten, bekijkt onze verbondenheid met het water (als vriend én vijand) vanuit zijn perspectief als landschapshistoricus en geeft hierover een lezing in het museum.

Waterpartij met zon De Onlanden

Lezing ‘Koele Wateren’ door Michiel Purmer van Natuurmonumenten op 26 januari 2020

De rol van water toen en nu

Dr. Michiel Purmer maakt voor zijn lezing gebruik van de schilderijen van Koele Wateren en de gebieden van Natuurmonumenten. Hij focust zich op de rol van water in het Nederlandse landschap van toen en de natuurgebieden van nu. Biedt kennis uit het verleden inspiratie voor beheer van water, natuur en landschap nu en in de toekomst?  

De wereld verandert

Dit zijn belangrijke vragen want Nederland verandert: de ontwikkeling van woningbouw, infrastructuur en landbouw is volop in beweging in ons bedrijvige land. Bovendien verandert de wereld om ons heen: denk aan de klimaatverandering en daarbij behorende opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Het zijn grote, nauwelijks te bevatten uitdagingen met een directe invloed op onze leefomgeving. Veel van die uitdagingen hebben te maken met water. Kan het verleden ons inspireren bij de zoektocht naar oplossingen? Kunnen we leren van wat we zien op de schilderijen van Koele Wateren én in de historisch waardevolle gebieden van Natuurmonumenten?

Samenhang tussen mens en natuur

Dr. Michiel Purmer neemt ons via enkele schilderijen uit de tentoonstelling mee naar het verleden dat inspiratie biedt en ons helpt in ons streven naar een duurzame en natuurrijke toekomst. Michiel: “Het terugbrengen van de samenhang tussen mens en natuur - zo duidelijk te zien op de oude kunstwerken - is niet louter terugkijken naar het verleden. Het is gebruik maken van de lessen van onze voorouders. Koele Wateren toont ons het landschap uit het verleden en biedt daarmee aanknopingspunten voor discussie over zeer actuele thema’s. Thema’s waar Natuurmonumenten ook volop mee bezig is.”

Programma:

13.30 uur: inloop met koffie, thee

14.00 uur: aanvang lezing (locatie: schutterijzaal)

15.15 uur: bezoek expositie Koele Wateren

Reserveren is noodzakelijk via www.wfm.nl/koele-wateren-nevenactiviteiten  

Prijs €7,50 (excl toegangsprijs van het museum)

 

Kijk voor meer informatie op www.wfm.nl 

Marjolein Koek

Persvoorlichter landelijk & oost (Gld)