Ga direct naar inhoud
Nieuws

Frans Timmermans is Groenste Politicus 2020

03 maart 2021 | Marjolein Koek

Frans Timmermans is uitgeroepen tot Groenste Politicus 2020. Natuurmonumenten prijst de Eurocommissaris om zijn grote ambitie om Nederland, Europa en de wereld te verduurzamen. Timmermans: “ik wil straks tegen mijn kleinzoon kunnen zeggen: jongen, we staan er goed voor.”

Frans Timmermans in Lissabon

Frans Timmermans is lid van de Europese Commissie. Als vicevoorzitter geeft hij leiding aan de Green Deal: de omvorming van Europa naar een klimaatneutraal, schoon en biodivers continent. Marc van den Tweel, algemeen directeur Natuurmonumenten: “Natuurmonumenten koos PvdA’er Frans Timmermans vanwege zijn onvermoeibare inzet om Europa op een groene koers te krijgen. Een immense klus, waar hij zeer gedreven aan werkt.”

“Erkenning voor de Green Deal”

“Onze generatie heeft een unieke kans om de komende jaren de koers zo te verleggen dat onze kinderen en kleinkinderen in dat evenwicht met hun natuurlijke omgeving kunnen leven,” zegt Timmermans over zijn ambities. “Verleggen wij in de komende jaren die koers niet, dan zal het hen ook niet meer lukken.” Timmermans reageerde verheugd op het nieuws dat hij tot Groenste Politicus was verkozen. “Dat is heel bijzonder. Het is een heel mooie erkenning voor de Green Deal en voor alle mensen in de Europese Commissie die daaraan werken. Dus ik ben zeer dankbaar en zeer, zeer erkentelijk voor deze eer.” Natuurmonumenten interviewde Timmermans over zijn ambities in de Podcast Puur Natuur

Staat van dienst

Timmermans is sinds december 2019 eindverantwoordelijk voor de European Green Deal bij de Europese Commissie. Daarmee is hij  de drijvende kracht achter complexe onderwerpen als het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, de energietransitie, schoon transport, natuur- en biodiversiteitsherstel, en actie tegen de klimaatcrisis.

Onder Timmermans’ leiding werden vorig jaar onder andere de biodiversiteitsstrategie 2030 en de Farm to Fork strategie vastgesteld. Daarin staat onder andere dat 30% van Europa’s water- en landoppervlak beschermd gebied moet zijn. Bovendien is de ambitie om 50% reductie van bestrijdingsmiddelen, 20% minder (kunst)mest en 25% biologische landbouw in de EU te realiseren. Ook wordt de vrije loop van 25.000 km rivieren hersteld. Eind mei 2020 presenteerde Timmermans het Commissieplan voor een groen en eerlijk herstel uit de COVID-crisis. Alle Europese investeringen om de COVID-crisis te bestrijden blijven in lijn met de Green Deal.

Groenste politicus verkiezing

Met de verkiezing van Groenste Politicus reikt Natuurmonumenten sinds 2008 jaarlijks een lauwerkrans uit aan politici en bestuurders die opvielen door ‘groen leiderschap’, die opvielen omdat ze inspireerden of bijzondere zaken voor elkaar kregen. In de voorbije jaren is de Groenste Politicus op verschillende wijzen verkozen, soms door een vakjury, soms door een publieksverkiezing.

Natuurmonumenten koos de Groenste Politicus dit jaar voor de twaalfde keer. De Groenste Politicus 2020 is verkozen door een jury van medewerkers van Natuurmonumenten. De verkiezing is niet gericht op politieke partijen, maar op personen. Het is ook niet bedoeld als stemadvies. Natuurmonumenten vindt nadrukkelijk dat mensen in het stemhokje hun eigen afwegingen moeten maken. Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten: ‘Ik zeg altijd met een knipoog dat we ‘politiek kleurenblind zijn’. In zekere zin is de Groenste Politicus dan ook een ‘a-politieke politieke verkiezing.’ 

Eerdere winnaars

 

Hugo Polderman, Tweede Kamerlid SP (2008),

Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA (2009),

Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid PvdD (2010),

Stientje van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66 (2011),

Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks (2011),

Lutz Jacobi, Tweede Kamerlid PvdA (2011),

Stientje Van Veldhoven, Tweede Kamerlid D66 (2012),

Henk van Gerven, Tweede Kamerlid SP (2013), 

Johan van den Hout, SP gedeputeerde Noord-Brabant (2014),

Marianne Thieme, Tweede Kamerlid PvdD (2015) en

Rik Grashoff, Tweede Kamerlid GroenLinks (2016).

Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid ChristenUnie en Gerben-Jan Gerbrandy Europarlementariër D66 (2017),

Adnan Tekin, PvdA gedeputeerde Noord-Holland (2018).

In 2019 is de titel niet toegekend.

 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter