Ga direct naar inhoud
Nieuws

FrieslandCampina en Natuurmonumenten gaan op een andere manier samenwerken

06 april 2023 | Marjolein Koek

FrieslandCampina en Natuurmonumenten hebben besloten om de huidige meerjarige samenwerking niet te verlengen en op een andere manier samen op te gaan trekken. De samenwerking was gericht op het stimuleren van de verkoop van Campina-zuivel onder het onafhankelijke On the way to PlanetProof-keurmerk, het verbeteren van het verdienmodel van de boer en het versterken van de natuur. Hoewel de organisaties geen nieuw strategisch partnerschap aan gaan, blijven FrieslandCampina en Natuurmonumenten positief in gesprek en samenwerken in projecten waar de partijen elkaar inhoudelijk kunnen versterken en om het verdienmodel van de boer te verbeteren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het succesvolle project ‘Rotterdam de boer op’.

Koe in de zonsopkomst

In de zomer van 2022 heeft het coöperatiebestuur van FrieslandCampina aangegeven dat gesprekken met derden over nieuwe maatschappelijke initiatieven of het vernieuwen van bestaande afspraken voor de rest van het jaar zouden worden stopgezet. Dit gold ook voor de gesprekken over de eventuele voortzetting van de samenwerking tussen Campina en Natuurmonumenten. Enkele maanden geleden was het logo van Natuurmonumenten al van het Campina-pak gehaald.

Samenwerking in projecten

FrieslandCampina en Natuurmonumenten hebben afgesproken projectmatig te blijven optrekken waar de partijen elkaar inhoudelijk kunnen versterken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het project Rotterdam de boer op, dat zich inzet voor het stimuleren van natuurvriendelijk boeren, meer ondernemerskansen en betere inkomsten voor de boer.

Ook zullen FrieslandCampina en Natuurmonumenten met elkaar in gesprek blijven en elkaar op de hoogte houden van ontwikkelingen zowel op lokaal als landelijk niveau. Daarvoor zal onder meer ieder jaar een rondetafelgesprek georganiseerd worden waarin Natuurmonumenten en leden-melkveehouders van FrieslandCampina van gedachten wisselen over landbouw en natuur. Daarnaast blijven we gezamenlijk uitdragen wat de leden-melkveehouders van FrieslandCampina allemaal doen op het gebied van natuur- en landschapsbeheer. Dit deden we al door verhalen over succesvolle samenwerking tussen boswachters en boeren te delen met consumenten en leden van Natuurmonumenten. Deze nieuwe manier van samenwerken zal jaarlijks worden geëvalueerd.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter