Ga direct naar inhoud
Nieuws

Help jij de insecten in het park?

02 juli 2018 | Astrid Schoenmaker

‘Het werkt!’ riep Maurice Kruk enthousiast. Als stadsboswachter op het Rotterdams platteland deed hij in het ledenblad Puur Natuur van Natuurmonumenten een brede oproep aan de lezers. Hij vroeg hen een brief te sturen aan de eigen gemeenteraad met daarin tips voor een bewuster insectenbeheer in park, sloot en bermen. Rotterdam nodigde hem daarop uit te komen praten.

Biologische producten bij Ekoplaza

Stadsboswachter Maurice Kruk van Natuurmonumenten pleitte al jaren voor een bewuster groenbeheer in zijn stad. De oproep via de inwoners naar alle gemeenten kunnen hem daarbij steunen. En het werkt, want steeds meer gemeenten ontvangen brieven van hun inwoners en de gemeente Rotterdam heeft Maurice nu om advies gevraagd.

Maurice: 'Ik werd deze week gebeld door iemand van de gemeente om eens te sparren over hoe Rotterdam zijn beheer kan verbeteren voor insecten. Nou moeten we zien hoe ver we gaan komen, maar dit vind ik al een hele mooie sprong voorwaarts. Het begint met de wil om wat te veranderen!’

Insectenstand drastisch afgenomen

Er moet ook echt iets veranderen in hoe we met ons groen omgaan, want het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere beestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Twee derde verdween in nog geen 30 jaar tijd. Dat blijkt uit onderzoek dat in opdracht van Natuurmonumenten is uitgevoerd.

Doe je ook mee?

De actie van Maurice is nu al een succes, maar ook jouw steun is welkom. Maurice: ‘Iedere brief zet de gemeenten verder aan om insectvriendelijker worden. En als straks iedere gemeente een bijdrage levert, dan is dat een gigantische winst voor de insecten en de natuur.'

Help ook mee door een brief of mail te sturen naar je gemeenteraad:

Download hier de voorbeeldbrief (pdf)

Download hier de tekst (pdf)

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan