Nieuws van de boswachter

Henk van Gerven Groenste Politicus 2013

11 juni 2013 | Natuurmonumenten

Henk van Gerven (SP) is door Natuurmonumenten uitgeroepen tot Groenste Politicus van het jaar.

Groene politicus

Het Kamerlid kreeg de eretitel met de bijbehorende unieke groene Kamerzetel 11 juni op het Plein in Den Haag uit handen van Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Spiegel

“Henk van Gerven is een Kamerlid dat door alle wisselende weertypen die we de afgelopen jaren in het natuurbeleid hebben ondervonden, koers houdt en consistent zijn opvattingen blijft uitdragen”, aldus Van den Tweel.

Henk groen

Van Gerven, sinds 2006 Kamerlid, houdt  de natuurbeweging soms ook een spiegel voor. Waar Natuurmonumenten zich wel eens mee laat slepen met het positievere geluid over het natuurbeleid van het kabinet Rutte II, zorgt hij voor de broodnodige realiteitszin. Er is nog steeds sprake van 50 procent minder budget  voor uitvoer van natuurbeleid. En er is nog steeds sprake van een rijksoverheid die zich terugtrekt.

Van den Tweel: “Wij kunnen als private organisatie leven met een terugtredende overheid. Natuurmonumenten koerst aan op meer samenwerking met het bedrijfsleven in onze zoektocht naar alternatieve financieringsbronnen voor de natuur. Maar niettemin moet er een ondergrens zijn aan die terugtocht. Die 50 procent minder budget is de limiet.”

Eerdere winnaars

Dit jaar had voor de zesde keer de verkiezing van Groenste Politicus plaats. Vorig jaar ging de begeerde prijs van Natuurmonumenten naar drie Kamerleden: Lutz Jacobi (PvdA), Stientje van Veldhoven (D66) en Rik Grashoff (GroenLinks) voor hun werk dat onder andere leidde tot de initiatiefnota Mooi Nederland. Eerdere edities werden gewonnen door Stientje van Veldhoven (D66, 2011), Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren, 2010), Lutz Jacobi (PvdA, 2009) en Hugo Polderman (SP, 2008).

Henk groen
Natuurmonumenten
logo