Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hoe krijgen we onze kinderen naar buiten?

14 december 2017 | Jeffrey van Heck

Hoe krijgen we onze kinderen toch naar buiten? Dat zal iedere ouder, opa of oma zich gisteren hebben afgevraagd. Veel kinderen dreigen de komende jaren bijziend of zelfs blind te worden, doordat zij te weinig buiten spelen en te veel dichtbij kijken op schermen of in boeken. Dit zegt Caroline Klaver, hoogleraar oogheelkunde aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum. Buitenlicht is cruciaal voor onze ogen.

Hoe krijgen we onze kinderen naar buiten?

Belang van buiten spelen

Heftig nieuws dat weer benadrukt hoe belangrijk buiten spelen is voor kinderen. Helaas gebeurt dat steeds minder. Kinderen hebben een vol en druk programma en binnenshuis is de afleiding van schermen groot. Ieder ouder worstelt met de uitdaging kinderen vaker naar buiten te krijgen. En als kinderen eenmaal buiten zijn, vinden ze het vaak geweldig.

OERRR

Juist dit dilemma inspireerde Natuurmonumenten vijf jaar geleden om OERRR te starten. OERRR inspireert en stimuleert ouders en kinderen jaar om actief naar buiten, de natuur in te gaan. Inmiddels zijn al meer dan 200.000 kinderen en hun ouders aangesloten bij OERRR. Dat onderstreept hoe belangrijk ouders het vinden dat hun kind regelmatig buiten komt. Elk seizoen krijgen kinderen van OERRR ‘doe- en ontdekkingskaarten’ waarmee ze geactiveerd worden om buiten en in de natuur te spelen.

Help mee

Desondanks is het voor vrijwel iedere ouder een worsteling om hun kinderen naar buiten te krijgen. OERRR is erg benieuwd naar jullie ervaringen daarin. Wat werkt voor jullie kinderen? Deel dit met andere ouders op onze OERRR Facebookpagina. De urgentie is groot, grijp dit moment aan om elkaar daarin te helpen! OERRR verzamelt alle goede ideeën en gaan die landelijk met elkaar delen.

Wil je meer lezen over het onderzoek? Zie de uitgebreide artikelen op NOS en NRC.

Boswachter Jeff
Jeffrey van Heck