Ga direct naar inhoud
Nieuws

Hou rekening met de natuur op Veluwezoom, mountainbike alleen op mtb-paden

27 januari 2020 | Susanne Blommaert

Natuurmonumenten roept mountainbikers in Nationaal Park Veluwezoom op om alleen op de officiële mtb-paden te rijden. Zo wordt overlast in drukke delen van het gebied beperkt. De komende weken waarschuwen boswachters mensen die op andere plekken mountainbiken. In maart zullen ze overtreders bekeuren.

MTB

Afgelopen jaar is met de grootste zorgvuldigheid een nieuwe mountainbikeroute uitgestippeld en aangelegd. De nieuwe route ontziet de meest kwetsbare delen van Veluwezoom en ligt zo veel mogelijk apart van wegen en paden voor andere bezoekers. Boswachters werkten nauw samen met mountainbikers uit de omgeving, met als resultaat een mooie, uitdagende route. Omdat het gaat om een Natura2000-gebied, werd een vergunning aangevraagd bij de provincie Gelderland, en verleend. Sinds de opening van de nieuwe route afgelopen november hebben veel liefhebbers de route ontdekt.

Hoe weet je of je goed zit?

Met de komst van de nieuwe route is de oude opgeheven. Borden en paaltjes zijn daar verwijderd. Het kan niet missen: de nieuwe route is goed gemarkeerd met de bekende mtb-schildjes. Zie je deze niet, dan zit je fout. Boswachter Paul Jansen: ‘We zien toch nog te vaak mensen buiten de route rijden. Uit gewoonte fietsen ze dan over de oude mtb-paden, of ze rijden gewoon dwars door het gebied. Dat is absoluut niet de bedoeling, het geeft overlast in drukke delen van het gebied. We hebben sinds november een mooie nieuwe mountainbikeroute. Help de boswachters om Veluwezoom zo mooi en bijzonder te houden als het is. Gebruik alleen de mtb-paden! We gaan de komende tijd extra toezicht houden. Om iedereen de gelegenheid te geven aan de vernieuwde situatie te wennen, zullen we in het begin alleen waarschuwingen uitdelen. Maar vanaf maart schrijven we bekeuringen uit als mensen zich niet aan de regels houden.’

Vignet

Maak dus vooral gebruik van de nieuwe mountainbikeroute, en denk eraan dat een vignet verplicht is. Het vignet is geldig op alle mtb-routes van Natuurmonumenten in Nederland.

Schildjes MTB-route Veluwezoom

Deze schildjes markeren de mtb-route

Susanne Blommaert
Susanne Blommaert