Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

IJburg: stedenbouw en natuurbescherming gaan hand in hand

23 mei 2014 | Natuurmonumenten

Natuurmonumenten viert op zaterdag 24 mei de afronding van zeven natuurprojecten rond IJburg. De jongste woonwijk van Amsterdam laat zien dat stedenbouw en natuurbescherming hand in hand kunnen gaan.

IJburg: stedenbouw en natuurbescherming gaan hand in hand

Natuurmonumenten nodigt kinderen en hun ouders uit om de komende jaren samen de natuur te beschermen. OERRR, het kinderprogramma van de natuurorganisatie organiseert op de officiële opening speurtochten en wandelingen met boswachters en stadsecologen. Ook voeren kinderen een publieke dialoog over hun kijk op natuur.

Natuur versterkt economie

Inmiddels leven talloze wilde planten, bloemen, broedvogels, maar ook vos, ringslang en waterspitsmuis in de natuurgebieden van de nieuwste Amsterdamse stadswijk. Het is een plek geworden waar Amsterdammers de ruimte hebben voor wonen en recreatie. “IJburg is een goed voorbeeld waar natuur de economie versterkt. Natuur levert werkgelegenheid op, zorgt voor recreatiemogelijkheden, voor veiligheid en voor een prettig woonklimaat voor de Amsterdammers”, stelt Marc van den Tweel, algemeen directeur van Natuurmonumenten.

Natuurontwikkeling

In de omgeving is Polder IJdoorn beter ingericht. Hier komen trekvogels op adem na een lange vlucht en er leven talloze weidevogels. Daarnaast zijn ecologische verbindingen tussen de Vechtstreek en Waterland versterkt. Naast de aanleg van een natuureiland wordt geïnvesteerd in rietmoeraszones langs de IJdijk. Stadsecoloog Remco Daalder: “IJburg is uiteindelijk voor de natuur goed geweest. Het water is helderder door al dat riet, en het barst van de waterplanten waar vissen hun eitjes in afzetten.”

OERRR op IJburg

Natuurmonumenten laat kinderen de natuur ontdekken op IJburg. Alle inwoners en basisscholen op IJburg zijn uitgenodigd om het feest bij te wonen. De natuurorganisatie start op strand Blijburg de dialoog van OERRR, waar kinderen met elkaar in gesprek gaan over natuurontwikkeling en -bescherming. Bestuurders zoals gedeputeerde van Noord-Holland Jaap Bond, bestuurslid van stadsdeel Noord, Saskia Groenewoud en wethouder Ivar Manuel, voorzitter van stadsdeel Oost luisteren naar hun handreikingen. Dit sluit goed aan op de visie van Natuurmonumenten. Directeur Van den Tweel: “Kinderen zijn de natuurbeschermers van nu, volwassenen de natuurbeschermers voor de toekomst. Wij zetten de denkkracht van kinderen in voor natuurbescherming in de eigen omgeving.” Inmiddels in ruim een jaar tijd meldden 170.000 kinderen zich aan voor het kinderprogramma OERRR van Natuurmonumenten.

Programma zaterdag 24 mei

10.00-12.00 publieke dialoog kinderen over natuurbescherming16.00-22.00 natuuractiviteiten op IJburgLocatie: strandtent Blijburg

Noot voor de pers

Marlous van 't Pad Bosch, persvoorlichter Natuurmonumenten 06-52525645 | @MarlousPadBosch | [email protected]

Natuurmonumenten