Nieuws van de boswachter

IKEA Kerstbomenactie levert 85.393 euro voor de natuur op

14 november 2016 | Annerieke Velvis

De zesde editie van de ‘Kerstboom voor één piek’-actie van IKEA heeft 85.393 euro opgeleverd voor de natuur.

IKEA Kerstbomenactie levert 85.393 euro voor de natuur op

Aandacht voor natuur


Marc van den Tweel: “Onze natuurprojecten zijn hier ontzettend mee geholpen. Ik wil alle klanten en medewerkers van IKEA heel hartelijk bedanken. Niet alleen vanwege de donatie, maar vooral voor hun inzet voor de Nederlandse natuur. Alle aandacht voor natuurgebieden zoals natuureiland Tiengemeten, Eemland en landgoederen als de Bijvanck en Beeckestijn maakt mensen bewust van het belang van onze waardevolle natuur.”


Lokaal natuurbehoud


Van elke verkochte kerstboom ging er 1 euro naar lokale projecten van Natuurmonumenten in de omgeving van dertien Nederlandse IKEA winkels. Bekijk hieronder in het overzicht wat er per project is opgehaald. “Voor het zesde jaar op rij hebben we samen met klanten een grote ‘groene’ bijdrage geleverd aan lokaal natuurbehoud”, vertelt Lisen Wirén.


De Projecten

IKEA Vestiging Groningen


Het geheim van de OnlandenVlak bij Groningen ligt een nieuw natuurgebied: De Onlanden. Zeldzame dieren als otters, roerdompen en zilverreigers hebben het al ontdekt. Nu de kinderen uit de omgeving nog! Voor hen is er een spannende fietsspeurtocht uitgezet. De kinderen krijgen een rugzak vol onderzoeksmaterialen waarmee ze van alles over De Onlanden ontdekken.


Opbrengst: € 5.990

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Zwolle


Voedertafel XXL op Sallandse HeuvelrugOp de Sallandse Heuvelrug worden zes akkertjes in stand gehouden. Ze worden ingezaaid met kruiden en granen voor insecten en vogels. De insecten, zoals hommels en vlinders genieten van de nectar. En vogels zoals de veldleewerik en geelgors eten 's winters van de granen op deze voedertafel XXL.


Opbrengst: € 3.270

placeholder

Fotograaf: Rob Rokven

IKEA Vestiging Duiven


Karakteristieke bomen landgoed De Bijvanck Op landgoed De Bijvanck zijn onlangs de lanen opgeknapt. In het voorjaar kun je weer genieten van het natte eikenbos dat volstaat met planten als valse salie, dalkruid, bosanemoon en aronskelk. Als kers op de taart planten we dankzij IKEA ook karakteristieke bomen op plaatsen waar die vroeger ook stonden.


Opbrengst: € 5.999

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Hengelo


Plaggen voor het gentiaanblauwtjeDankzij een bijdrage van IKEA kan Natuurmonumenten in Twente heide plaggen waar de klokjesgentiaan groeit. Op de geplagde stukken kan het zaad dit dit plantje weer ontkiemen. En het gentiaanblauwtje kan haar eitjes weer afzetten op de klokjesgentiaan. Zo is het voortbestaan van deze zeldzame vlinder gewaarborgd.


Opbrengst: € 5.767

placeholder

Fotograaf: Paul van Gaalen

IKEA Vestiging Delft


Speelnatuur en weidevogel-infocentrumIn polder Schieveen openen schaapsherder Martin Oosthoek, gemeente Rotterdam en Natuurmonumenten in de zomer van 2017 de Boerderij van OERRR. Stadse kinderen en hun ouders kunnen hier genieten van het buitenleven. Natuurmonumenten zorgt onder meer voor speelnatuur en een weidevogel-infocentrum.


Opbrengst: € 10.773

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Barendrecht


Nieuwe essen op natuureiland TiengemetenOp natuureiland Tiengemeten worden aan de noordoostkant jonge essen gepland. Een deel van deze karakteristieke bomen groeit hier slecht en wordt vervangen door jonge exemplaren. Essen horen hier echt thuis en sieren straks dit prachtige stukje Tiengemeten.


Opbrengst: € 8.131

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Amsterdam


Broedplaats voor de zwarte sternDeze zeldzame vogel heeft een stille, overzichtelijke plek nodig waar hij ongestoord kan broeden. Het Naardermeer is daarvoor uitermate geschikt. Door jonge berken te verwijderen houden we het Naardermeer open en heeft de zwarte stern een fijne plaats om zijn jongen groot te brengen.


Opbrengst: € 6.406

placeholder

Fotograaf: Paul van Galen

IKEA Vestiging Amersfoort


Metamorfose voor uiterwaarden Eemland In de uiterwaarden van Eemland is een dikke kleilaag afgegraven waarna een bloemrijk mengsel is gezaaid. Dat zorgt voor een geweldige bloemenpracht. IKEA sponsort het zaad dat is gebruikt en helpt zo mee aan de leefomgeving voor tientallen soorten insecten, vlinders en vogels.


Opbrengst: € 5.984

placeholder

Fotograaf: Geurt Besselink

IKEA Vestiging Utrecht


Spannende steigerKinderen zijn gek op het Natte Laand, het waterbeleefpad op Landgoed Haarzuilens. Hier wordt dankzij IKEA een spannende steiger aan toegevoegd die door het riet loopt. Vanaf deze plek kunnen de kinderen allerlei waterbeestjes vangen en bekijken.


Opbrengst: € 6.879

placeholder

Fotograaf: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Haarlem


Lange Lindelaan op BeeckestijnOp buitenplaats Beeckestijn wordt met de bijdrage van IKEA de lange hoofdlaan met lindes in ere hersteld. De lindes worden gesnoeid tot een rechte lijn, waardoor de zichtas naar het landhuis weer prachtig wordt. Met de 86 gesnoeide lindes krijgen we weer echt de sfeer van een 18e-eeuwse buitenplaats.


Opbrengst: € 5.864

placeholder

Fotograaf: Geurt Besselink

IKEA Vestiging Heerlen


DierenkijkplekWat is er leuker dan dieren kunnen spotten? Daarom wordt er op de Brunssummerheide met hulp van IKEA Heerlen een dierenkijkplek ingericht. Vanaf deze plek kun je konijntjes, reeën en vogels spotten zonder ze te storen. Ook wordt op deze plek de bijenstal opgeknapt en geven we uitleg over de rol van bijen in de natuur.


Opbrengst: € 10.226

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA Vestiging Eindhoven


Comfortabel genieten op De PlateauxDe Plateaux is een prachtig natuurgebied ten zuiden van Valkenswaard met wandelpaden door bos, heide en vennengebieden. Met de bijdrage van IKEA worden langs de paden oude zitbanken vervangen, waardoor een ontspannen rustpauze weer mogelijk wordt.


Opbrengst: € 4.184

placeholder

IKEA Vestiging Breda


Zonnebank voor salamandersIn de Chaamse Beek bij Breda worden dankzij de bijdrage van IKEA dichtgegroeide poelen opgeknapt, zodat de zon weer in het water schijnen. Alle kikkers en salamanders genieten van deze warmte. Elke goed onderhouden poel is voor hen als het ware een zonnebank.


Opbrengst: € 5.920

placeholder
Annerieke Velvis
logo