Ga direct naar inhoud
Nieuws

Kabinet moet advies Remkes meenemen in herziening wetsvoorstel

08 juni 2020 | Shanti Haas

Het langverwachte advies van de Commissie Remkes biedt een realistische uitweg uit de stikstofimpasse en geeft uitzicht op daadwerkelijk natuurherstel. Dat concluderen Natuurmonumenten en LandschappenNL vandaag in reactie op het lange termijn advies voor het stikstofbeleid.

Gevolgen stikstof

De commissie stelt dat natuur en economie alleen kunnen herstellen bij een halvering van de stikstofuitstoot. Ook moet het kabinet stevig inzetten op meer robuuste natuur in Nederland. Het advies staat in contrast met het huidige wetsvoorstel van minister Schouten, dat volgens de organisaties te vrijblijvend, onduidelijk en ontoereikend is. Natuurorganisaties vinden daarom dat minister Schouten terug naar de tekentafel moet.

In het wetsvoorstel ontbreken harde en ambitieuze reductieverplichtingen en een helder tijdspad, wat structureel natuurherstel niet dichterbij brengt. Daarmee lijkt het wetsvoorstel in strijd te zijn met de Europese Vogel- en Habitatrichtlijnen en biedt het dus geen oplossing voor de stikstofimpasse. Een jaar geleden verwees de Raad van State het Nederlands stikstofbeleid om die reden naar de prullenbak.

Bekijk hier ons standpunt over stikstof

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter