Nieuws van de boswachter

Kerstboomactie van IKEA levert natuur 64.236 euro op

15 januari 2014 | Natuurmonumenten

De 'Kerstboom voor een piek'-actie heeft in december maar liefst 64.236 Euro opgeleverd. Deze prachtige donatie wordt verdeeld over 12 lokale projecten van Natuurmonumenten.

Kerstboomactie van IKEA levert natuur 64.236 euro op

“Fantastisch dat we deze mooie samenwerking in 2013 weer hebben kunnen voortzetten. Met de opbrengst kunnen we heel veel betekenen voor het behoud van de Nederlandse natuur”, aldus Bianca de Craen, boswachter van Natuurmonumenten. “Deze actie is inmiddels een echte traditie geworden bij IKEA" zegt Niclas Karlsson, Country Sales manager IKEA Nederland.


Hoe zag de actie eruit?


De actie liep van 6 t/m 15 december bij alle winkels van IKEA. De kerstbomen kostten 20 euro per stuk. Klanten kregen bij aankoop een IKEA cadeaupas ter waarde van 19 euro. De cadeaupas kan op ieder gewenst moment tussen 6 en 26 januari 2014 bij IKEA verzilverd worden. Zo kost de kerstboom dus maar één euro!


Prachtige kerstbomen


De bomen die IKEA verkoopt zijn Nordmann-sparren, prachtige kerstbomen die milieuvriendelijk worden geteeld en hun naalden lang vasthouden. De teelt voldoet aan richtlijnen voor verantwoord bosbeheer.


Opbrengst naar de natuur


De euro die klanten voor hun kerstboom betaalden, schenkt IKEA vervolgens aan Natuurmonumenten. Het geld wordt besteed aan het onderhoud en herstel van 12 lokale natuurprojecten door heel Nederland. Deze actie vond alweer voor de derde keer op rij plaats. In 2012 bracht de actie €52.340,- op.


Projecten

IKEA GroningenVarkens in het bos


Wilde zwijnen mogen (nog) niet vrij rondlopen in de Drentse natuur. Daarom laten de boswachters van Natuurmonumenten scharrelvarkens los in het Noordlaarderboshttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/noordlaarderbos">Noordla…; (Gr.). Varkens wroeten en woelen de grond open. Die losse grond is heel geschikt voor jonge bomen en een keur aan planten.


IKEA DuivenKamperen in de natuur


Kamperen in de natuur, wie wil dat niet? Onze boswachters willen camping ’t Peeske bij Beek in het Bergherboshttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/bergherbos">Bergherbos; (Gld) groter en gevarieerder maken, onder meer met de aanplant van bomen. Ook komt er volop speelgelegenheid voor kinderen: klimbomen, zwerfkeien en boomstammen in het water, een avonturenroute.

placeholder
placeholder

Fotograaf: Laurence Delderfield

IKEA DelftPicknicken in Midden-Delfland


Bij de Ackerdijkse">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/ackerdijkse-plassen">Ack… Plassen in Midden-Delfland (ZH) willen we graag een picknickplaats maken voor de duizenden wandelaars en fietsers die genieten van het landschap vol natuur en geschiedenis. Het gebied ligt als een groene oase in het stedelijke gebied tussen Delft, Den Haag en Rotterdam.

placeholder

Fotograaf: Rene Koster

IKEA BarendrechtIn quarantaine op Tiengemeten


Op het natuureiland Tiengemetenhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/tiengemeten">Tiengemeten…; (ZH) in het Haringvliet staat nog een oud gebouw, waarvan de geschiedenis teruggaat naar de tijd dat zieke zeelieden hier in quarantaine moesten. We willen de bijzondere geschiedenis van deze plek weer zichtbaar maken met onder meer een permanente expositie, een wandelpad en een pleisterplek.

placeholder

Fotograaf: Ferry SiemensmaBron: Natuurmonumenten

IKEA HaarlemVeilig overwinteren


In de duinen van nationaal park Zuid-Kennmerlandhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-zuid-kenn…; (NH) liggen nog veel bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Het zijn ideale winterverblijven voor vleermuizen. We willen er graag speciale deuren in plaatsen om vandalisme en verstoring te voorkomen.

placeholder

Fotograaf: Jos Marcelissen

IKEA AmsterdamVlotjes voor zwarte sterns


In het Naardermeerhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/naardermeer">Naardermeer…; (NH) ligt een aantal vlotjes waarop zwarte sterns, een vogelsoort die het moeilijk heeft, hun nest maken. Dat werkt goed. Daarom willen onze boswachters op meer plekken in het Naardermeer broedvlotjes neerleggen. En dan vooral op plekken die vanaf de excursieboot goed te zien zijn.

placeholder

Fotograaf: Jan Kriek

IKEA AmersfoortWeidevogelboulevard


In Hoogland, ten noorden van Amersfoort (Ut.), zijn we bezig met maken van een ‘weidevogelboulevard’. We willen wandelaars en fietsers die komen genieten van het gebied graag informatie geven over de vele weidevogels die er leven.

placeholder

Fotograaf: Foto Fitis


IKEA UtrechtEendenkooi opknappen


Op het oude Landgoed">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/landgoed-haarzuilens">La… Haarzuilens ten westen van Utrecht ligt een prachtige eendenkooi uit 1750. Een enthousiaste club vrijwilligers heeft een deel van dit monument inmiddels opgeknapt. We willen graag ook de rest van de kooi in ere herstellen.

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

IKEA HeerlenZeldzame iepenpage redden


De iepenpage is een zeldzame vlinder die in Nederland alleen nog in Heerlen voorkomt. Alle reden dus om hem goed te beschermen. Door meer fladderiepen te planten op landgoed Terwormhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/terworm">Terworm; (Li.) krijgen de iepenpages een groter leefgebied en dus betere overlevingskansen.


IKEA EindhovenFleurige entree


In Bergeijk is de ingang van het grensoverschrijdende natuurgebied Plateaux-Hagevenhttps://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/de-plateaux">Plateaux-Ha…; (NB). Het is een vertrekpunt voor wandelingen en een mooie speelplek voor kinderen. We willen deze plek opsieren met een oude boom, waarvan een kunstenaar een prachtige totempaal gaat maken.

placeholder

Fotograaf: Maarten Noordijk

IKEA BredaOude knotwilgen herstellenIn de Chaamse">https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/chaamse-beek">Chaamse Beek (NB) staan veel oude knotwilgen. Deze bomen worden om de 4-6 jaar gesnoeid. Knotwilgen zijn belangrijk voor het landschap. Het hout wordt gebruikt voor o.a. haardhout. Het dunne hout gebruiken we voor het maken van stapels van takken. Deze takken bieden beschutting en bescherming voor verschillende kleine dieren, zoals egels en muizen.

placeholder

Fotograaf: Geurt Besselink

Natuurmonumenten
logo