Ga direct naar inhoud
Nieuws

OERRR: 80% ouders wil meer tijd voor natuur met hun kind

12 februari 2020

OERRR heeft in januari aan 14.000 ouders gevraagd hoe vaak hun kinderen in de natuur spelen. Ongeveer 80 procent van deze ouders wil hun kinderen graag meer natuur meegeven. De meeste ouders kennen dus de gunstige effecten van natuur op de ontwikkeling en de gezondheid van hun kinderen, toch gaan zij er niet vaak genoeg samen op uit. Volgens OERRR is dit makkelijker dan veel ouders denken.

OERRR spelende kinderen

Meer spelen in de natuur

De peiling werd in de tweede helft van januari beantwoord door ruim 4.054 leden van Natuurmonumenten en 10.140 niet-leden. Ouders die lid zijn van Natuurmonumenten of OERRR vinden natuur voor hun kind overigens maar een fractie belangrijker (83%) dan de andere ouders (79%). Spelen in de natuur wordt aangemoedigd door de meeste ouders omdat kinderen het leuk vinden (71%) en ze het zelf belangrijk achten voor de ontwikkeling (73%) en de gezondheid (76%) van hun kinderen. Zij spelen vooral in de tuin (37%) en op straat (41%). In een bos (20%) of op het strand (2%) komen zij minder vaak. Iets meer dan de helft van de kinderen uit de peiling krijgt elke dag een portie buitenlucht. Een vijfde van de kinderen speelt maar een keer per week (13%) of minder (8%) in het groen.

Het natuurtekort van kinderen

Buiten spelen in de natuur is bewezen fysiek en mentaal gezond voor kinderen en door te weinig natuur kunnen ze een natuurtekort oplopen. OERRR heeft de wetenschappelijke kennis over de positieve effecten van natuur op kinderen door hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen laten samenvatten. “Als een kind meer tijd in de natuur doorbrengt, dan vergroot dat zijn of haar kansen op welzijn als kind en later als volwassene”, legt professor Van den Berg uit. “Kinderen die wel veel in de natuur spelen bewegen soepeler, ontwikkelen zich beter, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Positieve gezondheid betekent veel meer dan ‘niet ziek’ zijn.” 

Positieve gezondheid

Natuur biedt kinderen niet alleen buitenlucht, maar helpt ze de verbinding met hun omgeving te maken, stimuleert hun creativiteit en helpt mentale barrières en angsten te overwinnen. Zo ontwikkelen ze zelfvertrouwen. De patronen in bomen, bladeren, open ruimtes werken rustgevend op het menselijke brein. Kinderen worden, net als volwassenen, kalm van natuur. Regelmatig ervaren en ontdekken van de natuur stimuleert het mentale en fysieke welzijn van kinderen en ondersteunt de regulatie van hun immuunsysteem, zodat ze zich beter kunnen ontwikkelen. Lekker rommelen en vies worden tijdens het spelen heeft een functie. Natuur prikkelt ook de nieuwsgierigheid.

#ikmaaktijdvoornatuur

Volgens Ine Kelderman van OERRR hoeven kinderen niet altijd naar het bos of de heide om hun natuurtekort aan te vullen: “De drempel om natuurgebieden op te zoeken is soms te groot. Maar natuurbeleving kun je buiten zowat overal opdoen. Ga bijvoorbeeld eens naar buiten als het regent en stamp door de plassen, verzamel bladeren en steentjes of veertjes op de route naar school, of laat een gevonden slak over je hand kruipen.” Dankzij deze en andere speeltips, speelnatuur en activiteiten van OERRR groeien ruim 200.000 kinderen op met natuur. Volg de hashtag #ikmaaktijdvoornatuur voor meer tips of bekijk speeltips en activiteiten van OERRR.