natuurgebied

Nationaal Park Drents-Friese Wold

nieuws

Kogelvanger in Berkenheuvel weer zichtbaar

Fotograaf: Olga de LangeBron: natuurmonumenten

Een hoge heuvel in Berkenheuvel? Wat is dit? Is dit 'natuurlijk' of door mensenhand ontstaan? Oplossing: het is een kogelvanger! Leden van de Historische Vereniging gemeente Diever maakten afgelopen winter één van de kogelvangers in het bosgebied Berkenheuvel weer zichtbaar voor de bezoekers. Ze verdiepten zich in de geschiedenis, zochten in archieven naar foto’s en werkten samen met Natuurmonumenten aan een informatiebord. Op donderdag 23 maart 2017 onthulde wethouder Erik van Schelven van de gemeente Westerveld dit bord bij de opgeknapte kogelvanger. Wandelaars krijgen zo een kijkje in de geschiedenis van deze grote aarden wallen in het bos.

HIstorische Vereniging gemeente Diever maakte kogelvanger in Berkenheuvel weer zichtbaar.Fotograaf: Olga de LangeBron: Natuurmonumenten

Bivakkamp met schietbanen

De opgeknapte kogelvanger maakte samen met nog drie kogelvangers onderdeel uit van vier schietbanen die eind 1906, begin 1907 werden aangelegd. Militairen uit Leeuwarden gebruikten deze banen om te oefenen. Zij hadden een bivakkamp tussen Kalteren en Wapse. De soldaten kwamen per trein naar Steenwijk en per tram naar Frederiksoord. Ze marcheerden verder naar Wapse. Het kamp was gelegen op De Oeren bij Wapse (toen nog een heideveld). De straat daar heet nog steeds De Kamp.

Kogelvangers

Aan het eind van de schietbanen stonden de kogelvangers met de schietschijven. De bedieners van de schietschijven schuilden achter aarden wallen. De kogelvangers waren 4,50 meter hoog,  bovenop 13 meter lang en 1,50 meter breed. Hierop stond nog een dubbel houtscherm van 2 meter, gevuld met grind. De maquette van Herman van Beesten uit Ommen laat de werking zien.

Maquette kogelvanger, gemaakt door Herman van BeestenBron: Natuurmonumenten

word nu lid