Ga direct naar inhoud
Nieuws

Krachtig gif

26 april 2018 | Jose Lamain

Jeroen Voogd is vrijwillig onderzoeker in Nationaal Park Veluwezoom. Hij observeert welke nachtvlindersoorten er in het Nationaal Park voorkomen. Om de dieren te lokken gebruikt hij een lekkere zoete mix van appelstroop en wijn. Tijdens zijn controleronde werd hij getuige van een lugubere insectenmoord.

Nunvlinders

Niets vermoedend zit een aantal nunvlinders te smikkelen van de appelstroop. Ondertussen nadert een hongerige duizendpoot dit tafereel. Hij kiest een slachtoffer uit en gaat recht op zijn doel af. Met één beet doodt hij een nunvlinder. “Wat een krachtig gif moet de duizendpoot hebben om deze vlinder in één beet te kunnen doden!”, aldus Jeroen Voogd.

Zelf doen

Wil jij ook getuige zijn van grote en kleine gebeurtenissen, kom dan naar Veluwezoom en houd je ogen en oren goed open. Nationaal Park Veluwezoom is niet alleen het leefgebied van grote wilde dieren, maar ook van kleine kruipers, vliegeniers en rovers. Als je goed oplet zie je dat ze overal zitten, in het bos en op de hei, ga zelf maar eens op zoek.

Tip van de boswachter

Wist je dat je met een verrekijker heel goed insecten van dichtbij kan bekijken? Je kan zo zelf op een afstandje blijven staan, zodat de vlinder of libel niet wegvliegt. Handig toch?

Duizendpoot doodt nunvlinder
José Lamain
Jose Lamain