Ga direct naar inhoud
Nieuws

Landelijk kantoor Natuurmonumenten naar Amersfoort

15 januari 2020 | Marjolein Koek

Het landelijk kantoor van Natuurmonumenten verhuist naar Amersfoort. Daarmee vestigt de vereniging zich centraler in Nederland en bovendien op steenworp afstand van een treinstation. Dat komt de bereikbaarheid en duurzaamheid van de vereniging ten goede.

huiskamer

De nieuwe locatie biedt plaats aan 243 landelijke medewerkers. De bereikbaarheid is met deze locatie flink verbeterd doordat het tegen centraal station aan ligt én nabij uitvalswegen. Ook voor medewerkers uit de natuurgebieden en leden en vrijwilligers wordt het daardoor makkelijker om naar het landelijk kantoor te komen.

Nieuwe periode

Marc van den Tweel, directeur Natuurmonumenten: “Het grootste deel van ons bestaan huisden we in het centrum van Amsterdam. Het werken vanuit een stad past bij ons: we staan midden in de samenleving. Onze groene partners als Staatsbosbeheer, het Groenfonds, de Nationale Monumentenorganisatie en de Rijksdienst voor Cultureel erfgoed zijn allemaal in Amersfoort gevestigd. Het is inmiddels dé plek voor organisaties op het gebied van groen en cultureel erfgoed. Samenwerken met deze partners wordt nu nog vanzelfsprekender en makkelijker. Ik heb daar enorm veel zin in.”

Duurzamer

In het nieuwe hoofdkantoor vinden de directie en medewerkers van de afdelingen Natuur en Landschap, Marketing en Communicatie, Vastgoed, Public Affairs, Projectmanagement en de bedrijfsvoerende afdelingen een plek. “Het nieuwe kantoor is energiezuiniger en biedt ook plaats aan grotere bijeenkomsten zoals de vergaderingen van de ledenraad. We verwachten een lagere CO2-uitstoot doordat er minder met de auto en meer met openbaar vervoer gereisd zal worden.”

Schaep en Burgh

Met de verhuizing komt een einde aan de vestiging van het hoofdkantoor in het statige Schaep en Burgh in ’s Graveland. Het centraal kantoor was daar sinds 1975 gevestigd. Het pand Schaep en Burgh was echter te klein om alle landelijke medewerkers te huisvesten, waardoor er verspreid over zes gebouwen op de buitenplaats werd gewerkt. De buitenplaats blijft eigendom van Natuurmonumenten en zal worden verhuurd. “Natuurlijk doet het een beetje pijn om ons schitterende pand in ’s-Graveland achter te laten, maar met onze verhuizing breekt een nieuwe periode aan voor onze vereniging.” Het bezoekerscentrum, de horecagelegenheid "Brambergen" en de natuur van het landgoed blijven geopend voor publiek.

Planning

De verhuizing vindt naar verwachting plaats in het najaar van 2020. Het nieuwe adres van Natuurmonumenten is vanaf dan: Stationsplein 1-37 Amersfoort.

 

 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter