Ga direct naar inhoud
Nieuws

Lekker bezig

20 maart 2019 | Wilco Meijers

Yes, lente! Het kriebelt weer in tuinierend Nederland. We snoeien en schoffelen, poten en verpotten. Maar wat gebeurt daar met die tegels?

tuintegel

Daar, aan de overkant van de straat in mijn Vinex-wijk zie ik een verheugend beeld; twee mannen ontdoen de voortuin van alle tegels. Heerlijk gezicht. De aarde krijgt lucht, een nieuw kiembed dient zich aan.

Maar de vreugde is van kort duur. Nog dezelfde middag arriveert een bestelwagen met aanhanger, afgeladen met nieuwbakken tuintegels. Groter, zwaarder en grijzer dan hun voorgangers. Het type waar zelfs het sterkste sprietje straatgras niet tussen komt. Urenlang klinkt die middag het tergende geluid van de steenzaag door de straat. Zelfs de hogedrukspuit van een nijvere straatgenoot die de binnenkant van zijn kliko reinigt, komt niet boven het gesnerp uit.

Overal doen tegelboeren de laatste jaren goede zaken. Vooral de massieve variant lijkt in opmars. Lekker makkelijk, lekker strak. Nauwelijks onderhoud en watert goed af. Maar wat een armoe. Geen geuren en kleuren, geen groei en verwondering. Enig voordeel: de vogels wijken uit naar mijn tuintje. Heggemus en vink, huismus en koolmees, ze scharrelen rond tussen het speenkruid, pikken insectjes en kwetteren in het rond. Fijn gezelschap tijdens het tuinieren dat ik zoveel mogelijk beperk. Alleen de haagbeuk dam ik af en toe in met de schaar. Een meewarig kijkende buurtgenoot vraagt of ik zijn elektrische heggenschaar wil lenen. Nee hoor, laat mij maar lekker knippen. Geniet ik daarna extra van gedane arbeid, de bloemen, de vogels, de vlinders en een biertje in de lentezon.

 

Ook zin in een bloemrijke tuin of bloemrijke buurt?

Vraag de gratis toolkit aan om zelf aan de slag te gaan.

 

Wilco Meijers