Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mag ik met een gravelbike fietsen bij Natuurmonumenten?

24 augustus 2022 | Petra Strijdhorst

We krijgen steeds vaker de vraag of gravelbikes zijn toegestaan op (fiets)paden en mountainbikeroutes van Natuurmonumenten. Kort samengevat: waar je mag fietsen, mag je ook gravelbiken. Op MTB-routes werkt het net wat anders. Daar mag je op de groene, door de NTFU, geclassificeerde routes fietsen met een gravelbike. Let op: nog niet alle MTB-routes zijn geclassificeerd.

mtb route groen NTFU

Gravelbiken wordt steeds populairder. Gravelbikeroutes poppen op steeds meer plekken op. Bij Natuurmonumenten hebben we deze routes nog niet. Dat wil niet zeggen dat gravelbikes niet welkom zijn in onze gebieden. Op de fietspaden mogen ze gewoon rijden. Op sommige mountainbikeroutes kun je ook terecht met een gravelbike. Zo is er op de MTB-route Veluwezoom een door de NTFU geclassificeerde groene route van ruim 36 kilometer over bredere grind- en fietspaden waar gravelbikers mogen fietsen. 

NTFU-classificatie blauw

NTFU-classificatie blauw

NTFU-classificering

Steeds meer mountainbikeroutes in Nederland worden geclassificeerd door de NTFU Hierbij checken onafhankelijke inspecteurs de moeilijkheidsgraad van een mountainbikeroute. Op de makkelijkste variant: de groene route, kunnen ook gravelbikers fietsen zonder jumps of andere technische uitdagingen tegen te komen. Let op: nog niet alle mountainbikeroutes zijn geclassificeerd.

MTB-vignet verplicht

Op MTB-routes waar een vignet verplicht is, ben je ook als gravelbiker verplicht om een vignet te hebben. Met de inkomsten betalen we het onderhoud van de routes en beheren we de omliggende natuur.

Meer lezen

 

Petra Strijdhorst