Ga direct naar inhoud
Nieuws

Marker Wadden zeer in trek

24 augustus 2020 | Natuurmonumenten

Marker Wadden trok deze zomer veel belangstellenden sinds de feestelijke opening van de nederzetting op het Haveneiland op 2 juli van dit jaar.

strand /marker Wadden

De haven van het eiland lag afgelopen zomer regelmatig vol met meer dan zestig jachten en ook lagen er regelmatig vele tientallen jachten voor anker. Het strand was populair, evenals de wandelpaden naar de vogelkijkhutten en het nieuwe paviljoen met horecavoorzieningen.

Dankzij de inzet van vrijwilligersgroepen die Marker Wadden draaiende houden en ook excursies verzorgen, verliep de opvang naar wens. De dienstverlening en efficiency nam met de tijd toe.

Nieuwe zelfvoorzienende nederzetting

Op het Haveneiland van Marker Wadden een geheel duurzame en zelfvoorzienende nederzetting gebouwd die 2 juli officieel is geopend. 

nederzettting

De nederzetting op 2 juli van dit jaar

Elektriciteit wordt ter plekke opgewekt met zonnepanelen en als reservebron een slapende windmolen, water komt uit een lokale bron en wordt ter plekke afgevoerd en gezuiverd. Het eiland is niet aangesloten op het landelijke netwerk van elektriciteit, gas, drinkwater of riolering en is daarmee het eerste off grid eiland van Nederland. Ook bij de bouw en inrichting van de gebouwen staat duurzaamheid voorop. Vandaag wordt de nederzetting geopend.

Bij de aanleg van de nederzetting is vooral de mix van zelfvoorzienende en duurzame voorzieningen uniek. André Rijsdorp, projectleider van de bouw bij Natuurmonumenten: “Het integreren van de verschillende duurzame systemen was een enorme puzzel. Van een geheel zelfvoorzienend systeem zijn geen voorbeelden dus hebben we heel veel zelf moeten uitdokteren. Dat was een flinke uitdaging”.

Passend in duinlandschap

De nederzetting bestaat uit hoogwaardige architectonische gebouwen voor beheer en toezicht, onderzoek door natuuronderzoekers, opvang van bezoekers en vier eilandhuisjes voor de recreatieve verhuur. “Het is een ensemble van gebouwen met een heel karakteristiek silhouet dat stevig verankerd is in het weidse duinlandschap. Het architectonische idioom van de Nederzetting is geïnspireerd op het fenomenale project Sea Ranch in Californië” aldus Franz Ziegler van het architectenbureau Ziegler|Branderhorst.

De houten gebouwen zijn gebouwd met hout uit eigen bossen van Natuurmonumenten en zijn grotendeels elders al gebouwd en op transport gezet, zodat er zo min mogelijk verstoring is geweest van de natuur ter plekke. De omvang van de bebouwing van het eiland is beperkt en bedraagt niet meer dan 0.1% van de oppervlakte van de natuureilanden Marker Wadden. De nederzetting ligt op het Haveneiland, het enige van de vijf natuureilanden dat toegankelijk is voor publiek.

Natuurmonumenten