Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Meer buiten spelen, omdat het leuk én gezond is!

11 juni 2019 | Petra Strijdhorst

Spelen in de natuur is goed voor kinderen. Ze bewegen zich soepeler, presteren beter op school, zitten lekkerder in hun vel, slapen beter en zijn minder vaak ziek. Dat concluderen onderzoekers Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute uit relevante onderzoeken, in opdracht van OERRR. Dus rennen, springen, vliegen! Alle kinderen naar buiten - alle kinderen OERRR.

Buitenspelen kinderen OERRR

15% van de kinderen speelt helemaal nooit buiten’ meldt Jantje Beton. En dat terwijl buiten spelen en de natuur ontdekken hartstikke leuk én gezond is. Het is essentieel dat alle kinderen buiten blijven spelen. OERRR heeft daarom de belangrijkste gezondheidsredenen op een rij gezet.

1. Bewegingsvrijheid 

Klimmen, klauteren, springen en balanceren. Buiten kun je bewegen. En hoe meer je beweegt, hoe beter je er in wordt. Je motorische ontwikkeling train je door dingen te doen. En niet door op een bank of bureaustoel te gaan zitten. Daarnaast geeft buiten zijn vrijheid in je hoofd. Je kunt er dromen en fantaseren. Dergelijke ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling van een eigen identiteit van kinderen.

2. Weerbaarheid

Kinderen komen in de natuur talloze uitdagingen tegen die ze kunnen overwinnen, zoals enge beestjes, glibberige boomstammen, en moeilijk te beklimmen bomen. Dit versterkt hun psychische en lichamelijke weerbaarheid. Natuur heeft ook een direct lichamelijk effect op de weerbaarheid; kinderen komen er in aanraking met allerlei onzichtbare stofjes en substanties die hun afweersysteem versterken.

3. Slaap lekker!

Blootstelling aan natuur gaat meestal samen met blootstelling aan natuurlijk licht. Een goede, gedoseerde blootstelling aan hoog-intensief licht -daglicht- is cruciaal bevonden voor een goed-functionerende biologische klok. Deze biologische klok stuurt ons slaap-waakritme aan, maar reguleert ook de hormoonhuishouding en tal van andere lichamelijke systemen.

4. Geen stress

Het belangrijkste advies bij een burn out is: ga naar buiten! Ga wandelen, ga fietsen, zoek de buitenlucht op. De weide omgeving, de rust én de lichamelijke activiteit nemen stress weg. Dit geldt ook preventief. Wie denkt dat kleine kinderen geen stress kennen, is zijn of haar toetsen vergeten… De theorie achter stressreductie:  de Stress Reduction Theory stelt dat positieve zintuiglijke ervaringen van natuur, waarbij geen gevaar te bespeuren is, een directe positieve respons oproepen waarmee een reeks van fysiologische reacties in gang wordt gezet die leidt tot reductie van stress.

5. Vitamine D

Direct zonlicht op de huid zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. Deze vitamine speelt een belangrijke rol bij onder meer de opname van mineralen, het versterken van het immuunsysteem, het verlagen van de kans op allerlei ziekten zoals diabetes en astma, en het verhogen van de levensverwachting.

6. Goede ogen

Zelfs je oogspieren moet je regelmatig trainen. Wie alleen maar naar een telefoon- of beeldscherm kijkt, kijkt alleen dichtbij. Terwijl het juist zo belangrijk is om ook regelmatig actief naar iets te kijken wat verder weg is. Daarom adviseert het oogfonds om kinderen minimaal twee uur per dag buiten te laten spelen. Zo maak je de kans kleiner dat je kind later bijziend wordt. 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over kinderen, natuur en gezondheid? Dit is een greep uit de onderzoeken die OERRR in samenwerking met Prof. Dr. Agnes van den Berg en Dr. Femke Beute op een rij heeft gezet in een Whitepaper. Je kunt het Whitepaper aanvragen via [email protected]

De beste buitenspeelplekken!

Buiten de natuur ontdekken kan overal. Een slak over je hand laten lopen, een madeliefjes ketting maken of luisteren naar de vogels in je tuin. Wil je meer? Dat kan in Speelnatuur van OERRR. Met takken sjouwen, in de modder springen of door bosjes struinen kan in de 23 speelnatuurterreinen van OERRR. Ze liggen verspreid door het land en zijn gratis toegankelijk voor iedereen die is aangesloten bij OERRR. Klik hier voor de locaties en wat je er kunt doen.

Bron onderzoek Jantje Beton https://jantjebeton.nl/projecten/kinderen-spelen-dramatisch-minder-buiten

Petra Strijdhorst
logo