Ga direct naar inhoud
Nieuws

‘Meer toezicht in natuur hard nodig’

30 januari 2014 | Wilco Meijers

Natuurorganisaties dringen aan op versterking van het toezicht in het buitengebied.

‘Meer toezicht in natuur hard nodig’

Dat het buitengebied niet zonder toezicht kan, bleek deze week toen boswachter Luc Roosen van Natuurmonumenten op een illegale dump stuitte van een XTC-lab, dit keer in Noord-Brabant.

Er vinden in natuurgebieden regelmatig ongeregeldheden plaats zoals dumping van (drugs)afval, stroperij, illegale feesten, de aanleg van wietplantages of andere vormen van overlast.

Dringend versterking nodig

Voor de toezichthouders in het groen, de zogenoemde groene BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) betekent dit een steeds grotere last. In 3 jaar tijd zijn nog maar 500 van de 800 landelijke toezichthouders in het groen over. Het uitgedunde BOA-corps kampt bovendien met vergrijzing.

De positie van de toezichthouders moet daarom dringend worden versterkt. Deze oproep staat in een brandbrief aan minister Opstelten van samenwerkende natuurorganisaties zoals Natuurmonumenten, De 12Landschappen, Het Nationale Park De Hoge Veluwe, Sportvisserij Nederland en recreatieorganisatie Recreatie Gebieden Veluwe (RGV).

Er moet volgens hen een betere opleiding komen, een vaste onkostenvergoeding en een gezamenlijke aanpak voor het werven van jonge toezichthouders.

Toegenomen druk

“Op mijn ronde krijg ik regelmatig te maken met rotzooi en overlast”, vertelt Roy Mes, toezichthouder van Natuurmonumenten in de provincie Utrecht. “Mensen misbruiken onze natuurgebieden voor commercieel gebruik. De druk op groene BOA’s neemt enorm toe, we moeten het werk met steeds minder man doen. Soms is er maar één toezichthouder op duizenden hectares. We kunnen de druk bijna niet aan. Heel vervelend, want ik voel me wel verantwoordelijk voor het beschermen van de natuur en voor de veiligheid van mensen.“

Actie

De natuurorganisaties merken bovendien dat de overheid de lat voor toezichthouders en hun werkgevers steeds hoger legt en zich tegelijkertijd meer terugtrekt uit het buitengebied. Ze vragen de minister van Justitie daarom actie te ondernemen om te voorkomen dat de groene BOA’s op termijn verdwijnen.

Bijlage: Oproep tot versterking toezicht (pdf)

Wilco Meijers