Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Meer zand, klei en slib voor aanleg Marker Wadden

10 januari 2019 | Natuurmonumenten

Langs de zuidrand van Marker Wadden werkt ook de cutterzuiger Biesbosch van waterbouwer Van Oord aan het uitgraven van een stroomgeul. Hiermee is een nieuwe aannemer deels betrokken bij aanleg van Marker Wadden.

Cutterzuiger van Van Oord

De bovenlaag van de nieuwe geul wordt opgezogen en via baggerleidingen wordt deze extra klei en slib in twee compartimenten van Marker Wadden gespoten. De onderliggende zandlaag wordt deels gebruikt voor versterking van de lange zanddam van het eerste eiland (Haveneiland).

In totaal levert Van Oord zo extra bouwmateriaal aan eerste fase Marker Wadden en vergroot daarmee de hoeveelheid ondiep en onbeschut water met circa 150 hectare. Met deze stroomgeul ontstaat ook weer een natuurlijke invang voor overtollig slib.

Cutterzuiger

Cutterzuiger Biesbosch van waterbouwer Van Oord aan het werk bij Marker Wadden.

In maart zullen deze aanvullende werkzaamheden voor Marker Wadden klaar zijn. Dat is net voor het nieuwe broedseizoen.

Natuurmonumenten
logo