Ga direct naar inhoud
Nieuws

Merel Soons benoemd tot bestuurslid Natuurmonumenten

27 november 2023 | Roos Kooiman

De ledenraad van Natuurmonumenten heeft op 25 november Merel Soons benoemd als lid van het bestuur. Soons neemt een grote hoeveelheid kennis en ervaring mee op het gebied van biodiversiteit en ecologie.

Merel Soons

Quote: “In mijn werk vind ik niets mooier dan ontrafelen hoe de natuur werkt en hoe we biodiversiteit kunnen behouden, herstellen en inzetten om onze planeet leefbaar te houden voor toekomstige generaties. Ook geef ik graag onderwijs aan onze studenten, die met deze kennis het verschil kunnen gaan maken in de wereld. Ik vind het een eer deze kennis nu ook te mogen inbrengen bij Natuurmonumenten. Ik wil bijdragen aan een organisatie die de Nederlandse biodiversiteit succesvol beheert en herstelt, zodat onze flora en fauna behouden blijven voor de toekomst.” 

Merel Soons is hoogleraar landgebruik en biodiversiteit bij het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling bij de Universiteit Utrecht. Ze brengt enorme expertise met zich mee op het vlak van biodiversiteit, plantenecologie, landschapsecologie, natuurbehoud en natuurherstel en is daarmee een waardevolle aanvulling op de andere bestuursleden. Soons: “Ik gebruik in mijn werk en onderzoek ook graag de media om het belang, de bedreigingen en de urgentie van biodiversiteit bij een breed publiek over te brengen. En ook het belang van wetenschappelijk onderzoek en op bewijs gebaseerde besluitvorming in het algemeen”.

Grote inzet voor natuur

Naast haar werk levert Soons ook een grote bijdrage aan de natuur. Ze is lid van de Voorlopige Adviescommissie Nationale Parken en tot voor kort ook van de Raad van Toezicht van IUCN-NL (International Union for the Conservation of Nature - Nationaal Comité Nederland). Met haar rol als bestuurslid bij Natuurmonumenten zet ze deze inzet voort.

De selectiecommissie uit het bestuur ondersteunde haar voordracht van harte. Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de selectiecommissie: “Wij zijn heel blij met de benoeming van Merel.  Ze brengt heel veel kennis en ervaring mee op het gebied van ecologie, biodiversiteit, natuurbehoud en -herstel.  Ook beschikt ze over de nodige bestuurlijke ervaring.”

Plaatsvervangend voorzitter

Soons neemt in het bestuur van Natuurmonumenten de rol op zich als plaatsvervangend voorzitter. Ze is daarmee de opvolger van Koos Biesmeijer die zich vanaf 2015 actief heeft ingezet als bestuurslid voor Natuurmonumenten. Hij heeft op de Ledenraad van 25 november afscheid genomen.

Het bestuur van Natuurmonumenten is eindverantwoordelijk voor het gevoerde beleid van de vereniging. Lees hier meer over het bestuur en de samenstelling ervan.

Rooi Kooiman
Roos Kooiman

Persvoorlichter