Ga direct naar inhoud
Nieuws

MudSweatTrails en Natuurmonumenten lanceren nieuwe Natuur Trail Serie

04 april 2018 | Astrid Schoenmaker

Natuurmonumenten en MudSweatTrails gaan samenwerken en lanceren de nieuwe Natuur Trail Serie. een reeks trailruns van het hoogste niveau. Elke deelnemer aan de Natuur Trail Serie doet een donatie die direct ten goede komt aan de natuur.

Muddsweattrails

Beschermen begint bij beleven

Natuursport zit in het DNA van Natuurmonumenten. Oprichter Jac P. Thijsse zei ooit: ‘Met je voeten in de modder leer je veel meer dan in het klaslokaal.’ Hij was het ook die de term ‘natuursport’ bedacht: het ervaren en beleven van natuur en haar verschijnselen. Op wat voor manier dan ook.

‘We verwelkomen in onze natuurgebieden 50 miljoen bezoekers per jaar,’ zegt Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. ‘Al die bezoekers beleven de natuur op hun eigen manier. Wandelend, fietsend, kanoënd, paardrijdend of rennend. Onze boswachters monitoren jaarrond hun natuurgebieden: gaat het goed met de natuur, zijn routes en paden duidelijk en veilig, zijn er plekken waar misschien teveel recreatiedruk of verstoring is? Zo nodig passen ze paden aan of sluiten deze af. Evengoed zien we alle bezoekers graag, want het beschermen van de natuur begint bij beleven. Het betrekken van de vele natuursporters bij ons werk is voor ons dus van het grootste belang. Want alleen als veel mensen de natuur op waarde weten te schatten, blijft de natuur gegarandeerd beschermd.’

Leave nothing but footprints

Trailrunning is een sport die het gevoel geeft dichter bij de natuur te staan. Door hoogtes te bedwingen, door in technisch terrein te lopen en het maximale uit jezelf halen, zonder alleen maar op de klok te kijken.

Marc Weening, oprichter van MudSweatTrails: ‘Het credo van MudSweatTrails is ‘leave nothing but footprints.’ We willen mensen laten genieten van sport en natuur, maar wel met de voorwaarde dat die natuur geen schade ondervindt. Daarom zijn we blij met deze samenwerking met Natuurmonumenten: zij helpen ons bij het bepalen van routes die uitdagend en mooi zijn en tegelijkertijd zo min mogelijk verstoring veroorzaken. De evenementen vinden bijvoorbeeld plaats buiten het broedseizoen en we gebruiken tijdens de events ook geen wegwerpmateriaal. Met onze trails kunnen natuursporters optimaal genieten van de natuur en haar tegelijkertijd beschermen.’

Natuur Trail Serie 2018

De Natuur Trail Serie 2018 bestaat voorlopig uit drie trails in drie natuurgebieden van Natuurmonumenten:

  • 15 september: Montferlandtrail
  • 29 september: IJmuiden Kusttrail in Nationaal Park Zuid Kennemerland
  • 8 en 9 december: Veluwe Wintertrail in Nationaal Park Veluwezoom

Deelnemers genieten van trailrunnen en dragen tegelijkertijd hun steentje bij aan het beschermen van de natuur. Elke deelnemer aan de hele serie krijgt een opvouwbare beker van Sea to Summit die je kan hergebruiken. Ook is er een klassement dat over de langste afstanden van de drie natuurtrailstrails wordt opgemaakt.

Kijk voor meer informatie en inschrijven  op mudsweattrails.nl

Astrid Schoenmaker

Bioloog en tuinfan