Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuur 74.373 euro rijker door kerstboomactie IKEA

12 januari 2015 | Annerieke Velvis

Opbrengst gaat naar twaalf lokale natuurprojecten.

Natuur 74.373 euro rijker door kerstboomactie IKEA

IKEA organiseerde de ‘Kerstboom voor één piek actie’ voor het vierde jaar op rij. Klanten kopen bij de actie een kerstboom voor 20 euro en ontvangen een IKEA-cadeaupas van 19 euro die tussen 5 en 31 januari verzilverd kan worden. De resterende euro doneert de IKEA aan Natuurmonumenten.

Traditie

Lisen Wirén, Sustainability Manager van IKEA, heeft een cheque met de opbrengst overhandigd aan Marc van den Tweel, directeur van Natuurmonumenten. "De actie begint een ware traditie te worden waarmee we elk jaar een bijdrage leveren aan het behoud van de Nederlandse natuur. Vorig jaar bracht de actie een bedrag van ruim 64.000 euro op", aldus Lisen Wirén.

Uitverkocht

De actie liep van eind november t/m 22 december 2014. Alle bomen zijn daarbij uitverkocht. De bomen die IKEA verkocht, zijn Nordmann-sparren (Abies nordmanniana), prachtige kerstbomen die milieuvriendelijk zijn geteeld volgens de richtlijnen voor verantwoord bosbeheer. Natuurmonumenten is heel blij dat IKEA op deze manier haar betrokkenheid toont bij het behoud van de Nederlandse natuur. Dankzij de actie zijn 74.373 mensen opnieuw betrokken geraakt bij de prachtige natuur die ons land te bieden heeft.

Alle twaalf winkels van IKEA hebben gespaard voor een natuurgebied in hun regio. Hieronder de opbrengsten en de projecten.

opbrengsten & Projecten

IKEA Vestiging Groningen

Opbrengst: € 5.810,-

Project verhard pad in dal van de Ruiten AIn het dal van de Ruiten A willen we graag een verhard pad maken voor mindervaliden. Een pad met speciale rustpunten, infopanelen in braille, informatie via gesproken teksten, tastobjecten, enzovoort dat gezamenlijk recreëren mogelijk maakt.

placeholder

IKEA Vestiging Duiven

Opbrengst: € 4.500,-

Project: vlonder op uitzichtpunt de Kale JacobDit jaar willen we een vlonder maken op het uitzichtpunt de Kale Jacob nabij de Hettenheuvel in Kilder. Vanaf de vlonder heb je een schitterend uitzicht tot op Veluwezoom en omgeving. Op de vlonder komt ook een fraaie bank.

placeholder

IKEA Vestiging Hengelo

Opbrengst: € 5.668,-

Project: heide voor de heivlinderHet geld besteden we aan het vrijmaken van heide zodat er zanderige, open plekjes ontstaan. Dat doen we op kleinschalige wijze. De levendbarende hagedis en de heivlinder profiteren hiervan, diersoorten die het moeilijk hebben.

placeholder

IKEA Vestiging Delft

Opbrengst: € 10.282,-

Project: informatievoorzieningen voor Midden-DelflandIn Midden-Delfland willen we graag betere informatievoorzieningen voor de vele wandelaars en fietsers maken. Mooie informatieborden vertellen waar je bent en wat je ziet. Zo kun je genieten van dit landschap vol natuur en geschiedenis.

placeholder

IKEA Vestiging Barendrecht

Opbrengst: € 8.419,-

Project: schuilplek voor de IdahoeveOp Tiengemeten ligt de Idahoeve: een zorginstelling voor mensen met psychiatrische aandoening. Zij helpen mee met het natuurbeheer. Voor hen en onze vrijwilligers willen we een schuilplek bouwen waar ze tussen het werk door kunnen rusten.

 

placeholder

IKEA Vestiging Amsterdam

Opbrengst: € 4.415,-

Project: rietgroei voor de purperreigerHet Naardermeer kent een grote kolonie purperreigers. Ze broeden in het riet, maar de rietgroei gaat achteruit door ganzenvraat. Om dit tegen te gaan willen we het riet inrasteren. Zo behouden de zeldzame vogels hun broedplek en kan iedereen van deze prachtige reigers blijven genieten.

 

placeholder

IKEA Vestiging Amersfoort

Opbrengst: € 5.755,-

Project: weidevogelboulevard in EemlandIn Eemland, ten noorden van Amersfoort, zijn we sinds vorig jaar bezig met het maken van een ‘weidevogelboulevard’. We willen wandelaars en fietsers die hier komen genieten, graag informatie bieden over de vele weidevogels die er leven.

placeholder

IKEA Vestiging Utrecht

Opbrengst: € 5.677,-

Project: droomplek langs de Haarrijnse plasDe boswachters van Haarzuilens willen langs de Haarrijnse plas een ‘droomplek’ creëren waar je kunt ontsnappen aan de hectiek van alledag. Even wegdromen, een appel plukken, vogels kijken of gewoon heerlijk staren over het kabbelende water.

placeholder

IKEA Vestiging Haarlem

Opbrengst: € 4.467,-

Project: onderhoud kruidentuin BeeckestijnOns project: een bakfiets met elektrische trapondersteuning voor de enthousiaste groep vrijwilligers vrijwilligers op Beeckestijn. Zij onderhouden de kruidentuin, bloemenwaaier en het park en missen een handzaam vervoermiddel.

placeholder

IKEA Vestiging Heerlen

Opbrengst: € 9.210,-

Project: ruïne Terworm nabij HeerlenTerworm herbergt veel natuur en cultuur dichtbij Heerlen. Met de opbrengst kan Natuurmonumenten de ruine zichtbaar maken, bloemrijke akkerranden inzaaien en banken plaatsen. Kortom, het landgoed aantrekkelijker maken voor wandelaars.

placeholder

IKEA Vestiging Eindhoven

Opbrengst: € 4.371,-

Het project: Bezoekerscentrum Groot Speijck

Bij de Oisterwijkse Bossen en Vennen wordt een nieuw bezoekerscentrum gebouwd, Groot Speijk. Het geld van de IKEA-kerstbomenactie willen we graag gebruiken voor een natuurlijke speelvoorziening voor kinderen bij het bezoekerscentrum.

placeholder

IKEA Vestiging Breda

Opbrengst: € 5.799,-

Project: poelen en knotwilgen in de OranjepolderHet geld willen we graag besteden aan het graven van poelen en aanplanten van knotwilgen in de Oranjepolder, Oosterhout. Van oudsher waren hier poelen en knotwilgen aanwezig. Uilen rusten in de wilgen, kikkers en salamanders leven in de poelen.

placeholder

In 2013 bracht de actie ruim € 64.000,- op. Bekijk hier de projecten waar de opbrengst van dat jaar naartoe is gegaan.

Annerieke Velvis