natuurgebied

Nieuwkoopse Plassen

nieuws

Natuurmonumenten dient klacht in tegen vliegtuiglawaai boven Nieuwkoopse Plassen

Natuurmonumenten heeft deze week een officiële klacht ingediend bij het Bewoners Aanspreekpunt Schiphol vanwege de fors toegenomen verstoring van de rust in het natuurgebied de Nieuwkoopse Plassen midden in het Groene Hart.

Vrijwel iedere minuut een vliegtuig

Bewoners uit de omgeving van Nieuwkoop en leden van Natuurmonumenten maken zich ongerust over de toename van opstijgende en laag overvliegende vliegtuigen boven de Nieuwkoopse Plassen en boven andere natuurgebieden in het Groene Hart. Vrijwel iedere minuut vliegt er een laag overvliegend toestel.

De Nieuwkoopse Plassen zijn een oase van rust in het Groene Hart, te midden van de drukke Randstad. De plassen behoren tot de top-natuurgebieden van Nederland en Europa.

Rust en evenwicht voor miljoenen Randstedelingen

Vele tienduizenden mensen per jaar komen naar dit natuurgebied om van de natuur en stilte te genieten, in de kano of roeiboot, of al wandelend of fietsend door en rond het gebied. Dat zoeken naar rust in de natuur is belangrijk voor de

  • gezondheid
  • welzijn
  • leefbaarheid

Het brengt evenwicht in het dikwijls jachtige stedelijke bestaan van miljoenen Randstedelingen.

Fotograaf: Rene KosterBron: NatuurmonumentenFors toegenomen aantal vliegtuigen

De beleving en het genieten van de natuur wordt de laatste maanden verstoord door een fors toegenomen aantal laag overvliegende verkeersvliegtuigen van en naar Schiphol. Natuurmonumenten komt op voor de natuur en voor het behoud van de rust en stilte in haar natuurterreinen. Dat doet zij zowel voor de zeldzame en bedreigde diersoorten die er leven, als voor de mensen die van die natuur en stilte genieten.

Dirk Kunst, beheerder van de Nieuwkoopse Plassen: “Wij hopen dat Schiphol rekening kan houden en maatregelen wil nemen om de toegenomen rustverstoring in dit natuurgebied te verminderen. Uiteraard begrijpen wij dat Schiphol belangrijk is voor de economie in Nederland en dat veel mensen graag gebruik maken van de luchthaven, voor werk en vakantie. Maar voor die economie is het ook van groot belang dat de leefbaarheid, en daarmee het investeringsklimaat, op peil word gehouden. Bezoek aan natuurgebieden staat daarbij heel hoog op het verlanglijstje van de Nederlandse burger.”

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws uit de Nieuwkoopse Plassen en de mooiste foto's uit het natuurgebied? Word fan van de Nieuwkoopse Plassen op Facebook.

 
word nu lid