Ga direct naar inhoud
Nieuws

Natuurmonumenten redt het landschap!

25 augustus 2015 | Geeke Remmelts

Het Nederlandse landschap is de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. Karakteristieke vergezichten hebben plaats gemaakt voor bedrijventerreinen, nieuwbouwwijken en eentonig boerenland. Natuurmonumenten wil deze trend keren en het landschap weer in ere herstellen. De natuurorganisatie gaat mensen vragen om mee te denken en mee te doen. Dit maakte algemeen directeur Marc van den Tweel vandaag bekend op het symposium ‘Holland op zijn Mooist’.

Natuurmonumenten redt het landschap!

Landschap vervult belangrijke functies

Nederland wordt drukker, het groen in ons land steeds schaarser. Daarom moeten we zuinig zijn op de bijzondere natuur en het mooie landschap dat we hebben. De Nederlandse landschappen zijn karakteristiek, vertellen over onze geschiedenis en tonen de cultuur van ons land. Tegelijkertijd zijn ze van grote economische en ecologische waarde en vervullen belangrijke functies. Wie wil er op een zonnige dag niet naar onze prachtige Noordzeekust, met het strand en de duinen? Of over paarse heidevelden wandelen. Waar zouden we zijn zonder natuurgebieden die in tijden van hevige regenval het overtollige water opvangen.

Natuurmonumenten komt op voor het landschap

Helaas gaat steeds meer eigens verloren in Nederland. Wie door ons land wandelt of rijdt ziet steeds meer van hetzelfde. Het is de keerzijde van de groeiende welvaart. Wij zijn liefdeloos met ons landschap omgegaan, bij keuzes over de ruimtelijk inrichting van ons land. Onder druk van de economie en andere factoren verdween dit onderwerp van de politieke agenda. Natuurmonumenten wil dit sluipende proces stoppen voor het te laat is. Om onze unieke landschappen te behouden, komt Natuurmonumenten nu in actie. We vragen mensen om mee te denken en mee te doen; te beginnen bij onze waardevolle duinen. Hierbij zoeken we samenwerking met andere partijen die opkomen voor het landschap. Daarnaast willen we het onderwerp terug op de politieke agenda.

placeholder

Nationaal Park Oosterschelde, Schouwense Inlagen en Karrevelden, Koudekerkse Inlagen, Schouwen Duiveland, Zeeland, Nederland, Europa

Fotograaf: Rene Koster

Bron: Natuurmonumenten

Noot voor de redactie

Neem voor meer informatie contact op met Geeke Remmelts, persvoorlichter Natuurmonumenten, g [dot] [email protected] of M 06-52 52 56 45

Geeke Remmelts
Geeke Remmelts

Boswachter Communicatie en Beleven