natuurgebied

Nationaal Park Veluwezoom

nieuws

Nieuwe route Veluwezoom in de maak

Nationaal Park Veluwezoom wordt steeds drukker. Ook het aantal MTB-ers neemt toe. En niet voor niets: Gelderland is de MTB-provincie van Nederland en de route op Veluwezoom is de kers op de taart. Uitdagend door de lengte en gewild vanwege de grote variatie en de mooie omgeving.

Op sommige plekken is de MTB-route inmiddels behoorlijk versleten. De natuur en cultuurhistorische elementen zoals wildwallen hebben daar onder te lijden. Een nieuwe route is hard nodig zodat dieren meer ruimte krijgen om vrij door het gebied te bewegen en om verdere slijtage van de natuur te voorkomen. Daarbij moet de route zorgen voor meer veiligheid en voorkomen dat MTB-ers en andere bezoekers elkaar in de weg zitten.

MTB-specialist

Het vinden van een alternatief is geen gemakkelijke opgave. Het hele gebied valt onder de Natura 2000 wet- en regelgeving. Alle betrokkenen snappen dat vanwege de natuur- en cultuurhistorische waarden, grote zorgvuldigheid geboden is. Tegelijkertijd wil Natuurmonumenten zo goed mogelijk rekening houden met de wensen en behoeften van de MTB-ers. Voor de vernieuwing van de MTB-route heeft Natuurmonumenten daarom een specialist uit de MTB-wereld ingeschakeld: Karst Zijlstra. Karst is zelf fanatiek mountainbiker en MTB-ondernemer bij mtbclinic.nl.

Karst Zijlstra aan het werk in Nationaal Park Veluwezoom

“Nationaal Park Veluwezoom verdient een mooie MTB-route, en de MTB-ers verdienen een mooie route op Veluwezoom,” aldus Karst. “Bij het oplossen van deze puzzel zijn veel mensen betrokken. Natuurlijk stem ik af met boswachters uit het gebied. Zij weten waar kwetsbare soorten voorkomen en kennen de leefgebieden van het wild als geen ander. Daarnaast gebruik ik mijn jarenlange ervaring als MTB-instructeur en -gids en luister ik naar ideeën van andere MTB-ers om tot een aantrekkelijke route te komen. Al met al vertrouw ik erop dat het een geweldig mooie route wordt, met bijzonder veel afwisseling, single tracks en lekker pittige bochtjes en klimmetjes.”

Vervolgstappen

Er is inmiddels een idee over hoe de route moet gaan lopen, maar pas eind van het voorjaar 2018 wordt dit in detail bekendgemaakt. Je moet dus nog wel even geduld hebben. Natuurmonumenten moet namelijk eerst de benodigde vergunning aanvragen bij de provincie Gelderland. Omdat dit een Natura2000-gebied betreft, is dit een ingewikkelde procedure. Natuurmonumenten zal er zelf alles aan doen om de vergunning zo snel mogelijk gereed te hebben. Natuurmonumenten is echter afhankelijk van hoe snel de provincie hierin handelt. Pas als de vergunning is verleend, kunnen we de route met jullie delen en kan met de aanleg van de nieuwe MTB-route worden gestart.

word nu lid