Ga direct naar inhoud
Nieuws

Noordpolderzijl ontdekt – wandelexcursie op 16 september

04 oktober 2023 | Geert Teerling

Een groter contrast met het weer was er niet te bedenken toen op 16 september een 40 tal deelnemers al wandelend aan de derde ontdekkingstocht bij Noordpolderzijl begonnen. Na de harde wind, kou en regen bij de 2de ontdekkingstocht liepen twee groepen deelnemers onder een stralende zon en in t-shirt langs het meest Noordelijke haventje van Nederland, langs de geul, over de dijk en de kwelders.

Groenpootruiter met nieuwsgiere gans.

Ze ontdekten wat voor bijzondere plantjes, (trek)vogels en insecten op deze kwelders groeien, bloeien en bezoeken. Onderweg vertelden boswachters Peter en Wim over de strijd tegen het slib om de vaargeul enigszins open te kunnen houden, over het beheer van het kweldergebied en ondertussen hielden ze oren en ogen open om te kijken en te luisteren naar wat er leeft, groeit en bloeit zoals de bijzondere zeeaster, (ook wel zulte genoemd), het lamsoor en de kenmerkende roep van de groenpootruiter.

Zulte

Zulte

Na afloop werden de ontdekkingsverhalen nog eens aan elkaar verteld onder het genot van een kopje thee / koffie in het Zielhoes.

Als ledencommissie kijken we terug op een drietal geslaagde “ontdekkingstochten in/op het Uithuizerwad” met het webinar op 15 maart als start en de fietsexcursie op 15 april en als laatste de hierboven genoemde ontdekkingstocht Noordpolderzijl.  

 

Geert Teerling