Ga direct naar inhoud
Nieuws

OERRR voert actie voor de bij

29 maart 2021 | Annerieke Velvis

Het gaat nog steeds slecht met de wilde bij in Nederland. Meer dan de helft van de 360 bijensoorten die in ons land leven, is aan het verdwijnen. Dat komt omdat er steeds minder plekken zijn waar bijen voedsel kunnen vinden en hun nest kunnen maken. Daarom roept OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, alle kinderen in Nederland op om de wilde bij te helpen.

Help de bij

Versteende tuinen

Het probleem voor wilde bijen en andere insecten zit hem vooral in te weinig ruimte. Te weinig ruimte voor bloemen en te weinig ruimte voor bijen om te wonen en zich voort te planten. Ruim de helft van onze tuinen ligt bijvoorbeeld vol met tegels en grind. Daardoor zijn ze voor bijen onbewoonbaar gebied geworden. Er zijn geen bloemen waar ze voedsel uit halen en geen plekken waar ze nesten kunnen maken.

OERRR roept kinderen op om in actie te komen: maak van je tuin, straat of schoolplein weer een thuis voor de wilde bij. Door bloemen te zaaien bijvoorbeeld of bijenhotels te maken. Alle OERRR kinderen ontvangen deze week een actiepakket waarmee ze direct aan de slag kunnen. Zijn jouw kinderen nog geen lid van OERRR? Vraag dan snel het gratis actiepakket aan.

Maai-me-niet-bordje

Naast tuinen zijn ook kleine stukjes gras bij een parkeerplaats of de berm in de straat belangrijke leefgebieden voor wilde bijen. Deze stukjes staan vaak vol met bloemen waar bijen hun voedsel vandaan halen. Vaak wordt dit soort stukjes gemeentelijk groen nog te rigoureus gemaaid. Alles wordt in één keer gemaaid of juist te vroeg in het jaar. Met een strak grasveld tot gevolg, waar bijen niets te zoeken hebben.

Heb jullie ook zo’n plek in de buurt waar wel wat minder gemaaid kan worden? Maak dan een Maai-me-niet-bordje en zet hem op deze plek.

Samen maken we een thuis voor de wilde bij!

Maai-me-niet-bordje

Maai-me-niet-bordje van OERRR

Annerieke Velvis