Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ook dit paasweekend: Blijf zoveel mogelijk thuis en ga niet naar natuurgebieden

10 april 2020 | Marjolein Koek

Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer roepen iedereen op om ook komend paasweekend natuurgebieden te mijden. Met deze herhaalde oproep proberen we te voorkomen dat veel mensen op hetzelfde moment de natuur in trekken, waardoor het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

voorjaar op Hackfort

Voor iedereen geldt nog steeds: blijf zoveel mogelijk thuis en ga alleen naar buiten als dat nodig is. Bijvoorbeeld om boodschappen te doen, de hond uit te laten, iets voor een ander te doen of een frisse neus te halen in de directe woonomgeving. Het advies luidt: Geniet vooral van de zon, maar in je tuin of op het balkon.

Vorig weekend al besloten burgemeesters bij veel natuurgebieden de parkeerplaatsen af te sluiten. Dat zal komend weekend ook het geval zijn. Bovendien bestaat de kans dat hele gebieden worden afgesloten. Zo heeft de Veiligheidsregio Zuid-Limburg het hele Heuvelland afgesloten voor dagtoeristen. Houd de website van de lokale gemeente en veiligheidsregio in de gaten om te zien om welke gebieden het gaat.

We ontvangen signalen dat ondanks de waarschuwingen mensen zonder MTB-ervaring zich op de mountainbike-routes begeven. Dit is onverantwoord. De kans op letsel is behoorlijk groot en belast zo ziekenhuizen onnodig.

Ook roepen we iedereen op om papieren zakdoekjes niet in de natuur achter te laten, maar thuis weg te gooien.

Wil je naar buiten om een frisse neus te halen, houd dan rekening met de volgende richtlijnen:

  • Maak met de fiets of te voet een ommetje in de eigen omgeving; ga niet met de auto op pad.
  • Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
  • Vermijd drukke plekken en drukke tijdstippen.
  • Ga zoveel mogelijk alleen, niet in een groep (gezinnen uitgezonderd).
  • Hoest je, ben je verkouden of heb jij of een gezinslid koorts, blijf dan thuis.
  • Houdt rekening met afsluitingen of eenrichtingverkeer op plekken waar het (anders) niet mogelijk is om 1,5 meter afstand van elkaar te houden, zoals uitkijktorens en smalle paden. Volg de aanwijzingen op borden, posters en van de boswachters ter plekke op. 

Voor meer informatie en een overzicht van drukke plekken en maatregelen in de natuurgebieden van Natuurmonumenten, ga naar de update over coronavirus en de natuur

 

 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter