Ga direct naar inhoud
Nieuws

Opnieuw wolvenwelp geboren op de Noord-Veluwe

21 juni 2022 | Marjolein Koek

Er is een wolvenwelp gezien in het wolvenleefgebied op de Noord-Veluwe. Dit blijkt uit twee bevestigde waarnemingen die zijn binnengekomen bij het Wolvenmeldpunt. Er is ook een zichtwaarneming binnengekomen van vijf welpen. Dit is echter nog niet met beeld bevestigd. 

Wennen aan de wolf - in een bos

Waarschijnlijk is de welp van de gevestigde Noord-Veluwse roedel. Het zou hiermee de vierde worp van de roedel zijn. In de roedel zijn in 2019 vijf welpen, in 2020 vier welpen en in 2021 zes welpen geboren. De wolvin GW998f vestigde zich in 2018 op de Noord-Veluwe. Begin 2019 voegde zich hier de mannelijke wolf GW893m bij. Het is onduidelijk hoe groot de roedel op dit moment is. Vlak voordat een nieuwe worp geboren wordt, vertrekt een deel van de oudere welpen. Meestal gaat het om de welpen die nu ongeveer twee jaar oud zijn en soms ook enkele eenjarige welpen. Dit is een natuurlijk moment om te gaan zwerven en zorgt voor meer ruimte in de roedel.

Oproep Zoogdiervereniging en terreinbeherende organisaties

De Zoogdiervereniging en terreinbeherende organisaties roepen op om de toegangsregels van de gebieden op te volgen om de verstoring van deze en andere jonge dieren te minimaliseren. In de eerste maanden zijn de wolvenwelpen namelijk erg verstoringsgevoelig. Ook kan de aanwezigheid van mensen ertoe leiden dat de ouderdieren niet de welpen durven te benaderen en ze daardoor onbeschermd zijn voor vossen of wilde zwijnen.

Waarnemingen insturen

Mocht u een wolf waarnemen, houdt dan gepaste afstand en maak een foto en of video. Dit beeld kunt u insturen bij het Wolvenmeldpunt via https://www.wolveninnederland.nl/wolf-gezien. Zo helpt u het onderzoek naar de wolven.

 

Dit bericht is oorspronkelijk uitgebracht door BIJ12 in samenwerking met de Zoogdiervereniging. Natuurmonumenten is aangesloten bij Wolven in Nederland. 

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter