Ga direct naar inhoud
Nieuws

Pas op voor teken

07 april 2014 | Wilco Meijers

Deze insecten kunnen de ziekte van Lyme overbrengen.

Pas op voor teken

Week van de teek

Ter voorkoming van tekenbeten en de ziekte van Lyme organiseert een groep samenwerkende organisaties weer de Week van de Teek die van 3 t/m 7 april plaatsvindt. Weekvandeteek.nl biedt uitgebreide achtergrondinformatie over teken en de ziekte van Lyme.

Controleer jezelf

 

placeholder

Fotograaf: Hans SmidBron: RIVMTeken komen overal in de natuur voor, ook in de tuin. Daarom van groot belang om jezelf na afloop te controleren op teken als je in de buitenlucht bent geweest. Controle is belangrijk, want teken zie je makkelijk over het hoofd. Ze lijken op kleine spinnetjes en kunnen zich ongemerkt aan de huid hechten. Het dragen van huidbedekkende kleding is dan ook sterk aan te bevelen.

Tekenbeet

Als je een teek op je huid aantreft, verwijder deze dan zo snel mogelijk met een tekenpincet. Noteer de datum van de tekenbeet.

Teken-apps

Er zijn een aantal handige apps die infomatie over teken en tekenbeten geven, zoals de app 'Tekenbeet' van het RIVM. Deze app is gratis te downloaden in de App Store. Met deze app kunnen mensen (ook buiten, zonder internetverbinding!) opzoeken hoe teken eruit zien en wat je moet doen om teken correct en snel te verwijderen.

Een andere handige app is ‘GGD Teek’, gratis verkrijgbaar voor de iPhone en iPad. De app biedt informatie over het herkennen van teken en tekenbeten en een animatiefilmpje waarin wordt uitgelegd hoe je een teek verwijdert. Ook kun je via de app melding maken bij de Tekenradar waar en wanneer je gebeten bent. Hier kun je de app downloaden en films over teken en de ziekte van Lyme bekijken.

Wilco Meijers