Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reactie Natuurmonumenten op opinie van FossielVrij NL:

18 april 2023 | Marjolein Koek

Vandaag plaatste Trouw een opiniestuk van Felix van Vugt en Egbert Wever over ING en Natuurmonumenten. In het stuk benoemt FossielVrijNL dat Natuurmonumenten zich niet publiekelijk uitspreekt tegen het duurzaamheidsbeleid van ING. Natuurmonumenten reageert op het stuk.

De Kievietsbloem

Natuurmonumenten maakt zich zorgen over het klimaat en duurzaamheid is een belangrijk uitgangspunt bij de keuze van onze diensten en goederen. We houden hier rekening mee bij het aangaan van partnerships en bij de keuze voor leveranciers. Het sponsorship van ING voor OERRR wordt afgebouwd en dit jaar wordt hiervoor een laatste bijdrage ontvangen. Ook onderzoeken we of er voor onze bankzaken een duurzamer alternatief is. Maar overstappen naar een andere bank doen we niet zomaar: het is voor een grote vereniging als de onze uitermate complex en het kost bovendien tijd en geld. Lange tijd was er voor onze complexe en grootschalige bankzaken geen duurzamere optie beschikbaar. Inmiddels onderzoeken we of er een duurzame bank bestaat, die onze huisbankier zou kunnen worden en wat daarvan de consequenties zouden zijn.

Zolang we bankieren bij ING blijven we als klant met hen in gesprek over hun klimaat- en duurzaamheidsbeleid. Dat is een gesprek wat niet stopt, en waarin wij hen blijven aanspreken op hun verantwoordelijkheid. Wij vragen ING duurzamere keuzes te maken en ons te laten zien welke verbeteringen zij doorvoeren. Omdat we zelf direct contact hebben met de personen die gaan over duurzaamheid bij ING, zien we geen meerwaarde om deze boodschap ook nog via fossielvrij.nl over te brengen, zoals ze ons eerder dit jaar vroegen. Dit hebben we ook aan FossielvrijNL laten weten.

Marjolein Koek
Marjolein Koek

Persvoorlichter