Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Rechtbank zet streep door vliegveld Twente

09 november 2012 | Natuurmonumenten

De rechtbank in Almelo heeft besloten dat vliegveld Twente per november 2013 geen luchthaven is. Het ministerie van Defensie heeft dan niet langer zeggenschap over het vliegveld en de geluidscontour wordt vernietigd.

Vliegveld Twente

Defensie geen zeggenschap

De Vereniging van Omwonenden Luchthaven Twente (VOLT) had in 2009 aan het ministerie van Defensie gevraagd om de aanwijzing van militair vliegveld in te trekken, omdat het vliegveld verkocht was. Defensie weigerde dit, waarop de kwestie aan de rechtbank is voorgelegd. De rechtbank in Almelo komt nu tot de conclusie dat het ministerie van Defensie geen zeggenschap meer heeft over het vliegveld. Daarmee wordt het besluit uit 1960, dat het terrein een militaire luchthaven is, vernietigd. Ook de geluidscontour van circa 40 km2 wordt vernietigd. De rechtbank geeft de huidige gebruikers, waaronder de Vliegclub, Vliegschool en de zweefvliegclub, een jaar de tijd om een ander vliegveld te zoeken.

Consequenties voor burgerluchthaven

Een woordvoerder van VOLT geeft aan dat de consequenties voor de plannen voor een burgerluchthaven verstrekkend kunnen zijn. In welke mate is nog niet duidelijk. De vraag is of de aanbesteding in de huidige vorm kan doorgaan. Ook moet wellicht de aanvraag voor een burgerluchthaven, het Luchthavenbesluit, aangepast worden en moet er mogelijk een nieuwe Milieu Effect Procedure gestart worden, omdat niet meer kan worden uitgegaan van de oude geluidscontour. Ook de vraag in Brussel, of staatssteun aan de orde is, komt hiermee in een ander licht te staan. Het gaat niet langer om de doorstart van een luchthaven, maar om de vestiging van een nieuwe luchthaven.

Natuurmonumenten