Ga direct naar inhoud
Nieuws van de boswachter

Ruim 4500 egels geteld tijdens Egelweekend 2021

29 september 2021 | Shanti Haas

Dit jaar hebben meer mensen meer egels geteld tijdens het Egelweekend. In totaal werden 4500 egelwaarnemingen doorgegeven. Door verstedelijking zijn egels steeds meer aangewezen op tuinen, daarom worden tuintellingen steeds belangrijker. Via tuintelling.nl alleen al werden 1140 tellingen doorgegeven van egels in tuinen. Zoogdiervereniging, Egelwerkgroep, Jaarrond Tuintelling en OERRR riepen iedereen op om egelwaarnemingen door te geven.

Opgerold egeltje

In en buiten de tuin

Net als vorig jaar werden de meeste tuintellingen doorgegeven in Zuid-Holland. Van de 1140 tuintellingen waren er 219 afkomstig uit deze provincie. Ook de nummers twee en drie, Noord-Holland en Gelderland, zijn hetzelfde gebleven. In veel tuinen werden bovendien meerdere egels waargenomen, soms wel acht tegelijk! Ook wanneer men geen egels in de tuin had kon dit worden doorgegeven als zogenaamde nulwaarneming.

Naast tuinwaarnemingen van egels konden ook losse waarnemingen, buiten tuinen, worden ingevoerd via waarneming.nl en telmee.nl. Ook via deze meldpunten werd dit jaar een bovengemiddeld aantal egels doorgegeven. Van alle egels die zijn geteld werden er ruim 160 dode egels ingevoerd. Deze waarnemingen spelen een belangrijke rol in egelonderzoek. Niet alleen kan de aanwezigheid van de soort worden vastgesteld, ook kunnen de knelpunten voor egels in kaart worden gebracht, zoals (snel)wegen. Zo kunnen daar maatregelen worden getroffen.

In tegenstelling tot vorig jaar zijn er afgelopen weekend geen egels waargenomen op Ameland en Schiermonnikoog. De egels op Texel, Vlieland en Terschelling lieten zich gelukkig wel zien.

Wat kan ik doen?

Met de resultaten van het Egelweekend hopen de natuurorganisaties meer inzicht te krijgen in de stand en verspreiding van de egelpopulatie. Op basis van tellingen sinds 1994 is te zien dat de egelpopulatie met 67% is afgenomen. Ook uit het afgelopen Egelweekend blijkt hoe belangrijk tuinen zijn voor egels. Wil je de egel een handje helpen? Zorg dan voor een egelvriendelijke tuin en zorg dat de egel deze veilig kan bereiken. Kijk op egelwerkgroep.com voor tips en informatie of vraag het gratis egelstrijdpakket aan op oerrr.nl/egel.

Strijden voor de egel!

OERRR, het jeugdprogramma van Natuurmonumenten, roept alle kinderen op om in oktober te strijden voor de egel: maak een rommeltje van de tuin, zaag een gat in de schutting voor een heuse egelsnelweg en zet (letterlijk) je stekels op! Ook scholen kunnen helpen met het egel lespakket en de schoolpleincheck. In de speciale interactieve online uitzending Naturalis Live op 14 oktober leren kinderen meer over de egel en kunnen ze via de chat vragen stellen aan boswachter Ruben. Ook kunnen ze samen met de OERRR boswachter via whatsapp speuren naar egels in de Boswachterchallenge. En in de herfstvakantie organiseert OERRR door het hele land Wilde Buiten Dagen met de egel in de hoofdrol. Aanmelden kan op oerrr.nl/egel.

Nog een egel gezien?

Wil je het hele jaar door de egels in jouw tuin doorgeven? Dat kan! Meld jouw tuin aan bij de Jaarrond Tuintelling. Egels op andere locaties kunnen worden doorgegeven via telmee.nl en waarneming.nl. Geen account? Dan kun je je waarneming ook doorgeven via dit meldpunt.

De Egeltelling wordt mede mogelijk gemaakt door de NDFF en BIJ12.

 

Shanti Haas
Shanti Haas

Persvoorlichter